IMF

El primer parc científic de Barcelona? La transformació de la Ciutadella (1872-1917)

Cicle: Natura i ciència al parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella

A càrrec: Laura Valls (CEHIC-UAB, CSIC) i Oliver Hochadel (IMF-CSIC)

Organitzen: Societat Catalana d'Història de la Ciència i la Tècnica i Institució Milà i Fontanals (CSIC)

Data: Dijous 15 de gener de 2015

Lloc: Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47, 08001 Barcelona.

Hora: 19:00

Breu resum:
D'entre les iniciatives que han circulat sobre els plans de futur pel Parc de la Ciutadella, algunes n'han destacat el fet que fou el primer parc científic de Barcelona, un fet prou cert i desconegut. En aquesta direcció, podem dir que, a més del primer museu públic de la ciutat, dedicat a la història natural, a les darreries de segle XIX també s'instal·là al parc, la primera col·lecció pública d'animals vius de la mà de Francesc Darder; que el primer aquari públic de la ciutat s'ubicà a la capçalera de la Cascada Monumental; i seguir la llista amb altres exemples més o menys afortunats. Però, quan intentem connectar passat i present, potser ens podem preguntar amb quina voluntat ho fem. Volem simplement posar una etiqueta per legitimar futurs usos que no tenen res a veure amb el passat al que al·ludim? Què en sabem de les pràctiques científiques que s'hi han dut a terme? I què ens poden dir aquestes ara, en el present?

La sessió explicarà el procés de transformació de la Ciutadella des del parc higiènic de 1872, de Fontserè, fins al parc científic de 1917 amb la creació del Museu de Catalunya de Ciències Naturals. Examinarem algunes iniciatives com el zoològic, el mamut, els blocs petrogràfics, l'aquari o l'exposició de piscicultura, que ens mostraran quina era la concepció de la natura, les pràctiques científiques o la ideologia dels seus impulsors, així com les reaccions del públic. Esperem aportar alguns elements al debat sobre els usos que es pot donar al patrimoni científic del parc.

Usted está aquí: Inicio Actualidad Agenda Actividades 2015 El primer parc científic de Barcelona? La transformació de la Ciutadella (1872-1917)