IMF

Seminari Internacional: El mar, la navegació i la vida marítima a la Mediterrània medieval: testimonis cronístics, narratius i poètics

 

16 i 17 de juny del 2016

Museu Marítim de Barcelona

(Av. de les Drassanes s/n)

 

 

Des dels orígens més remots, poetes, narradors, filòsofs i escriptors de totes les tendències han parlat del mar. Perquè han relatat viatges com els d’Ulisses, perquè han viscut a tocar de l’aigua i fer-hi referència ha estat tan inevitable com respirar, perquè han descrit costums i inclinacions dels mariners, perquè han reportat la història de personatges o pobles dedicats al comerç, a la navegació o la guerra marítima, o perquè s’han inspirat en la imatge del mar com a símil, metàfora o comparació de la peripècia humana.
 
Els participants en aquest seminari es proposen reflexionar, des d’òptiques diverses i a partir de testimonis majoritàriament, però no exclusivament, catalans, sobre la presència i el significat del mar i del fet marítim en el patrimoni textual de l’Edat Mitjana, tot explorant-ne algunes experiències i percepcions coetànies, però també els possibles referents reals.
 
Per aconseguir-ho, exploren algunes experiències i percepcions coetànies, però també els possibles referents reals i, en conseqüència, el valor que aquests testimonis poden tenir per a l’estudi i el coneixement de la navegació i de la vida marítima medievals.
 
Coordinació científica: Lola Badia (Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.), Lluís Cifuentes i Comamala (Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.), Roser Salicrú i Lluch (Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.).
 
Organització i finançament:
  • Projecte de recerca “Tripulacions, armaments, construcció naval i navegació a la Mediterrània medieval” (MINECO HAR2013-48433-C2-1-P).
  • Grups de recerca consolidats per la Generalitat de Catalunya “Grups de Literatura i Cultura a la Baixa Edat Mitjana” (2014 SGR 119) i CAIMM (“La Corona catalanoaragonesa, l’Islam i el món mediterrani”, 2014 SGR 1559).
  • Departament de Filologia Catalana i Lingüística General – Universitat de Barcelona.
  • Departament de Ciències Històriques – Estudis Medievals, Institució Milà i Fontanals – CSIC (Barcelona).
  • Museu Marítim de Barcelona.

 

Más información:  Programa

 

 

Usted está aquí: Inicio Actualidad Agenda Actividades 2016 Seminari Internacional: El mar, la navegació i la vida marítima a la Mediterrània medieval: testimonis cronístics, narratius i poètics