IMF

Conferència "Malalties articulars degeneratives en primats no humans en relació a l’activitat locomotora i la utilització de l’hàbitat"

LAURA BAIGES-SOTOS

University of Sheffield (UK)

 
Seminaris del grup de investigació "Arqueologia de les dinàmiques socials"
 
RESUM: Les malalties articulars degeneratives han estat sempre presents en el llinatge humà, afectant a australopitecins, neandertals i humans anatòmicament moderns. Sovint, la presència d’aquestes malalties s’ha atribuït a l’adquisició d’una locomoció bípeda, que genera pressions majors en certes parts de l’esquelet, induint una degeneració més ràpida de les articulacions. Ara bé, aquests processos degeneratius no són exclusius dels humans, sinó que també estan presents en altres primats. Això qüestiona l’argument del bipedalisme com a principal causant de les malalties articulars degeneratives.
En aquest projecte s’estudien vàries espècies de primats que representen un ampli ventall d’estratègies locomotores així com diferents tipus de substrats utilitzats a l’hora de moure’s, i plante- gem les malalties articulars degeneratives com a resultat del grau d’estrès mecànic que suporta una articulació.
 
DIVENDRES, 19 DE MAIG DE 2017, 12:00h.
Institució Milá i Fontanals – CSIC (Sala d’actes)
C / Egipcíaques, 15. Barcelona
 
Organitzat per: I. Clemente, J.F. Gibaja, J.J. Ibáñez, M. Mozota, X. Terradas & S. Valenzuela.
 
En colaboració amb: Grup de recerca consolidat AGREST (2014SGR1169) (AGAUR-Generalitat de Catalunya).
 

 

Usted está aquí: Inicio Actualidad Agenda Actividades 2017 Conferència "Malalties articulars degeneratives en primats no humans en relació a l’activitat locomotora i la utilització de l’hàbitat"