IMF

Seminari: "El cardenal Antoni Cerdà (c. 1390-1459): una reescriptura biogràfica des del segle XXI"

Albert Cassanyes Roig (Universitat de Lleida)

Dimecres, 18 d’octubre, a les 16:00h.

Lloc: Aula de Seminaris de la Institució Milà i Fontanals – CSIC (Barcelona, c/ de les Egipcíaques, 15)

RESUM: La biografia és un gènere historiogràfic que se centra en l’estudi d’una persona individual. Aquest caràcter particular ha estat l’element que la va exaltar al segle XIX i que li va reportar la crítica de bona part de la historiografia posterior a la Segona Guerra Mundial. En l’actualitat, el gènere ha reviscolat, ja que s’entén que, a través de la biografia, és també possible anar més enllà de l’individu i arribar a conèixer aspectes més generals del context en el qual s’inscriu.

La investigació que es presenta en el present seminari consisteix en l’elaboració de la biografia d’Antoni Cerdà, mallorquí d’origen, bisbe de Lleida i cardenal, entre molts altres càrrecs, oficis i prebendes. A través de la vida d’aquest destacat personatge medieval, és possible aproximar-se al funcionament de l’Església del segle XV, una institució que encara s’estava recuperant del traumàtic episodi del Cisma d’Occident. Això no obstant, la recerca també obliga a la reescriptura de la biografia d’Antoni Cerdà, contaminada per errades i alteracions que s’han anat difonent al llarg dels segles, i a fer-ho a partir de les fonts que han perviscut tot i la destrucció documental.
 
Usted está aquí: Inicio Actualidad Agenda Actividades 2017 Seminari: "El cardenal Antoni Cerdà (c. 1390-1459): una reescriptura biogràfica des del segle XXI"