IMF

Conferència "Mobilitat i economia a Europa occidental en el primer mil·lenni aC i l’època romana: implicacions per a la ramaderia i primers resultats a Catalunya a partir de dades bioarqueològiques"

Cicle Tribuna d’Arqueologia 2017-2018

Conferenciants: Sílvia Valenzuela (IMF-CSIC) i Ariadna Nieto (IMF-CSIC)
Moderador: Jordi Nadal
 
Dimecres, 13 de desembre de 2017, a les 19.00 hores
Lloc: Palau Marc, Sala d’actes
Rambla de Santa Mònica, 8, Barcelona
 

RESUM: La ramaderia és una activitat econòmica clau a Europa des de la introducció dels animals domèstics durant el neolític. Les pràctiques ramaderes estan estretament lligades amb les estratègies de producció i, com a tals, reflecteixen canvis socials i econòmics. L’anàlisi de les restes de fauna dels jaciments arqueològics permet conèixer la gestió ramadera en el passat i a partir de l’anàlisi d’isòtops estables de l’esmalt dentari podem inferir patrons de mobilitat i estacionalitat.

En aquest treball es presenten els canvis en la ramaderia en diferents indrets d’Europa i el nord d’Àfrica (Anglaterra, Catalunya, nord-centre d’Itàlia i Tunísia, entre d’altres) entre el primer mil·lenni aC i l’època romana, fruit de les darreres investigacions d’aquest any. Més enllà de les dades arqueozoològiques, veurem que la ramaderia està molt vinculada als sistemes econòmics i socials —a voltes per sobre de les condicions ecològiques de cada zona— i la manera en què els canvis en els patrons de mobilitat i intercanvi determinen les pràctiques ramaderes.
 
Organització:
Departament de Cultura.
Direcció General del Patrimoni Cultural.
Servei d’Arqueologia i Paleontologia
Usted está aquí: Inicio Actualidad Agenda Actividades 2017 Conferència "Mobilitat i economia a Europa occidental en el primer mil·lenni aC i l’època romana: implicacions per a la ramaderia i primers resultats a Catalunya a partir de dades bioarqueològiques"