IMF

Contribució de Jon Arrizabalaga: "Lluís Alcanyís i la seua obra en el context social del primer renaixement valencià"

 

Acaba de publicar-se la segona edició revisada i ampliada de "Lluís Alcanyís, 500 anys : Xàtiva, ¿1440?-València, 1506".[1]

El 2006, amb motiu del 500 aniversari de la mort en foguera a la ciutat de València de l'il·lustre metge i poeta Lluís Alcanyis, es van celebrar diversos actes commemoratius. També es va organitzar un cicle de conferències sobre la seva vida, obra i context, que es va portar a terme en l'últim trimestre de 2006, i que va comptar amb la participació d'investigadors de les universitats de València i Miguel Hernández d'Elx, l'Institut d'Estudis Catalans i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, entre altres. La Institució Milà i Fontanals, del CSIC també va estar representada.

En la segona edició ampliada d'aquest llibre, a més de divulgar els actes realitzats en aquell 2006, s'afegeixen dos capítols signats per dos dels ponents que van participar en el cicle de conferències: el catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de València Dr. Antoni Ferrando i l'investigador de l'IMF (CSIC), Dr. Jon Arrizabalaga, considerat un dels màxims especialistes sobre la figura de l'insigne mèdic xativí.

En aquesta contribució, "Lluís Alcanyís i la seua obra en el context social del primer renaixement valencià", Jon Arrizabalaga fa un recorregut per la vida i l'obra d'aquest il·lustre metge valencià, una de les personalitats mèdiques més destacades de la València baixmedieval, repassant les dades biogràfiques que d'ell es conserven. Al mateix temps, realitza una anàlisi exhaustiva d'una de les dues úniques obres que es conserven d'aquest autor, el Regiment preservatiu e curatiu de la pestilència. L'anàlisi s'ocupa tant de l'estructura de l'obra, com de comprendre qui eren els seus destinataris; i també, de la descripció, dins del marc de pensament de la seva època, de la naturalesa i la procedència d'una malaltia com era la pesta, de la seva prevenció, dels remeis, de les cures i dels "antídots" que podien oferir-se. Tot plegat, però, sense perdre de vista en cap moment el context social i històric en el qual s'emmarca.

* Enllaç al registre del Catàleg del CSIC: Lluís Alcanyís, 500 anys : Xàtiva, ¿1440?-València, 1506  -  B-IMF HC 616.981.4  LLU

______________

[1] Referència bibliogràfica:

Lluís Alcanyís, 500 anys : Xàtiva, ¿1440? - València, 1506 / textos de Agustí Ventura i Conejero ... Jon Arrizabalaga i Valbuena... [et al.] ; transcripció de Antoni Ferrando i Francés, Manuel Sanchis Guarner, Enric Miquel Prats i Benavent. 2ª ed. rev. y amp.  Xàtiva : Ulleye, 2017. (Col.: Una ullada a la història). ISBN 84-947138-3-5.

 

Usted está aquí: Inicio Actualidad Noticias Contribució de Jon Arrizabalaga: "Lluís Alcanyís i la seua obra en el context social del primer renaixement valencià"