IMF

L'interès del "Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae" (GMLC) i la seva edició digital

Amb la recent aparició del llibre "Latinidad Medieval Hispánica",[1] us volem presentar dues de les contribucions incloses que estan relacionades amb un dels projectes importants que, actualment, es duen a terme a la Institució Milà i Fontanals: el "Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae" (GMLC) i el seu portal de consulta "Corpus Documentale Latinum Cataloniae" (CODOLCAT).

Aquest llibre és fruit de les ponències, comunicacions i debats del VI Congrés Internacional de Llatí Medieval Hispànic que va tenir lloc el novembre de 2013 a la Seu Universitària de la Nucia (Alacant), on es van reunir destacats especialistes de l'Edat Mitjana i del llatí hispànic. Els temes que tracta són els estudis de la llengua i literatura llatina medieval hispànica, el llatí vulgar i tardà, la llatinitat d'època visigòtica, el llatí tècnic com a vehicle de la cultura i la ciència, l'edició de textos medievals hispànics, el llatí medieval diplomàtic, la lexicografia llatina medieval i l'aprofitament didàctic del llatí medieval.

Les dues contribucions relacionades amb el projecte de la IMF són:

  • El Interés extralingüístico del "Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae", a càrrec de Mª Antonia Fornés Pallicer i Mercè Puig Rodríguez-Escalona
  • La edición digital del "Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae", a càrrec de Marta Punsola Munárriz, Pere J. Quetglas i Susana Allés Torrent.

Totes dues són d'especial interès tant pel que fa a la importància de la documentació compilada i el treball lexicogràfic com per l'interès d'un diccionari de caràcter eminentment filològic per als estudiosos d'altres disciplines, en un cas; i per la descripció del procés i els avantatges d'una edició digital i la seva connexió amb el CODOLCAT, en l'altre cas.

Cal destacar que el projecte d'una edició digital connectada a la base de dades del CODOLCAT, que en el moment de les ponències del Congrés es trobava tot just a les beceroles, ara mateix es pot dir que és ja un projecte plenament consolidat -ja es pot accedir a la 5a. versió- i de gran utilitat per a la consulta de la documentació notarial i dels textos literaris, jurídics i científics en llatí produïts en els territoris corresponents al domini lingüístic del català entre els segles IX i XII, no solament  destinat a filòlegs, historiadors, juristes, sinó a qualsevol persona interessada per l'Alta Edat Mitjana.

____________

[1] Referència bibliogràfica:

Congreso Internacional de Latín Medieval Hispánico  (6º. 2013. La Nucía, Alicante). Latinidad medieval hispánica / ed. Juan Francisco Mesa Sanz. Firenze : SISMEL, Edizioni del Galluzzo, 2017. XI, 662 p. (MediEVI ; 14). ISBN 978-88-8450-708-2.   Topogràfic de la IMF: F 811.124(46) CON-6

 

Usted está aquí: Inicio Actualidad Noticias L'interès del "Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae" (GMLC) i la seva edició digital