IMF

Biblioteca de la Institución Milá y Fontanals

 

Catálogo y Biblioteca Virtual del CSIC >    Acceso a los fondos bibliográficos  impresos y electrónicos de la Red de Bibliotecas y Archivos del CSIC

Simurg >                            Colección de fondos patrimoniales del CSIC digitalizados

Digital CSIC >                 Repositorio Institucional de la producción científica del CSIC

Notícies destacades i publicacions recents
Noticias destacadas y publicaciones recientes

 

"The Canary Islands as an Area of Interconnectivity between the Mediterranean and the Atlantic (Fourteenth-Sixteenth Centuries)"

Avui us presentem una nova publicació, "Entre mers—Outre-mer : Spaces, Modes and Agents of Indo-Mediterranean Connectivity", les contribucions de la qual són fruit d'una conferència celebrada a la Universitat de Heidelberg. Aquest llibre, que té a Nikolas Jaspert i Sebastian Kolditz com a editors, s'endinsa en un camp de recerca innovador, el de les connexions entre els mars (entre mers) i la imaginació de les terres "més enllà del mar" (Outre-mer). Les diferents contribucions tracten diversos aspectes de les connexions transmarines, la seva regulació i l'expansió mental en un context indo-mediterrani, que comprèn la Mediterrània, l'Oceà Índic, així com projeccions de rutes marítimes cap a l'Índia a altres zones marítimes, que abasten un ampli espectre cronològic des de l'antiguitat egípcia fins a l'inici de l'època atlàntica al segle XVI.

En una de les contribucions del llibre, "The Canary Islands as an Area of Interconnectivity between the Mediterranean and the Atlantic (Fourteenth-Sixteenth Centuries)", el Dr. Iván Armenteros Martínez, de la IMF, examina el paper que tenen les Illes Canàries com a espai d'interconnexió entre la Mediterrània i l'Atlàntic mitjà, centrant-se sobretot, en el desenvolupament de dues activitats que es trobaven al cor de la revolució del comerç atlántico; el tràfic d'esclaus i la producció i transport de sucre. Se centra en el període entre els primers viatges europeus a l'arxipèlag del segle XIV i les primeres dècades del segle XVI, quan l'economia de les illes estava en plena marxa i s'integra perfectament en el sistema econòmic que unia els circuits comercials d'Europa primer i Àfrica Occidental, i més tard el Nou Món. Llegiu més....

 

Josep Maria Sans Puig (1946-2019) ens ha deixat

Aquest dijous 10 de gener de 2019 ens va deixar Josep Maria Sans i Puig. Gairebé tota la seva vida laboral la va desenvolupar a la Biblioteca de la Institució Milà i Fontanals. El novembre del 2011 es va jubilar. Malgrat aquests anys, tots els que el vam tenir com a company el recordem de manera entranyable, amb un afecte especial. En Josep Maria es feia estimar per la seva amabilitat, per la seva bonhomia i pel seu esperit de servei. Sempre disposat a ajudar i col·laborar en tot. Però no sols la gent de la IMF guarda un bon record d’ell; també moltes de les persones que van passar per la biblioteca guarden també un record especial.

Format i especialista en història moderna, també exercí com a professor de la matèria a la Universitat de Barcelona. Ha estat autor d’algunes monografies i de més d’una trentena d’articles a revistes, a més de col·laboracions en obres col·lectives.

Des de la Institució Milà i Fontanals volem expresar el nostre reconeixement i agraïment.

 

"Entre sultanes y leones: La ejecución de la pena capital por parte del sultán Mawlāy Ismāʿīl de Marruecos (1672-1727)"

La Dra. de la IMF Araceli González-Vázquez és l'autora de "Entre sultanes y leones: La ejecución de la pena capital por parte del sultán Mawlāy Ismāʿīl de Marruecos (1672-1727)". Aquest, és un dels capítols de "Septem!: Homenaje a Alberto Gómez Castanedo", un volum publicat per la Federación de Asociaciones en Defensa del Patrimonio Cultural y Natural de Cantabria (ACANTO) i coordinat pels arqueòlegs i antropòlegs culturals Enrique Gutiérrez Cuenca, José Ángel Hierro Gárate i Rafael Bolado del Castillo.

En aquest treball, la Dra. González-Vázquez es fixa en un dels mètodes d'execució de la pena capital que diverses fonts europees dels segles XVII i XVIII li atribueixen al sultà Mawlay Ismā'īl: llançar a un humà als lleons. Quin tipus de lògiques (penals?) es troben darrere d'aquest mètode d'execució?, a quins usos de la justícia (islàmica?, no islàmica?) responen els casos concrets que ens transmeten les fonts? Aquestes seran algunes de les qüestions abordades en aquesta contribució a les quals intenta donar resposta la nostra investigadora. Llegir més....

 

"¿Viajeros peregrinos y peregrinos viajeros? Santiago y Tierra Santa en las guías y relatos de viajes bajomedievales"

Us presentem una nova publicació "El culto jacobeo y la peregrinación a Santiago a finales de la Edad Media: crisis y renovación", publicat per la Universitat de Santiago de Compostel·la, que aborda les condicions en què es va desenvolupar el culte jacobeu durant l'etapa medieval, en un context molt específic: el de la crisi dels valors espirituals jacobeus en els últims segles medievals. Aquests són considerats tradicionalment com un període de decadència enfront de l'època daurada del segle XII.

La Dra. Roser Salicrú, de la IMF, és la responsable d'un dels capítols del llibre: "¿Viajeros peregrinos y peregrinos viajeros? Santiago y Tierra Santa en las guías y relatos de viajes bajomedievales". En aquesta contribució es reflexiona sobre l'ambivalència entre pelegrinatge i viatge, o pelegrí i viatger. Viatgers-peregrins o peregrins-viatgers?. Llegir més....

 

"1.200.000 a.c.: Atapuerca y el nuevo inicio de la historia de España"

"1.200.000 a.c.: Atapuerca y el nuevo inicio de la historia de España" de l'investigador de la IMF Oliver Hochadel, és el títol del primer capítol amb el qual comença el llibre "Historia Mundial de España".

La nova publicació, "Historia Mundial de España", editada per Destino i coordinada i dirigida pel Dr. Xose M. Nuñez Seixas, recull més de 120 episodis redactats per uns 100 especialistes, que presenten el relat de la història, i ens narren cada episodi com si es tractés d'una aventura, descobrint detalls poc coneguts, i incidint en una mirada global. Perquè el destí d'un país no pot ser explicat separadament del món del qual forma part. Aquesta nova tendència historiogràfica internacional es basa en les interrelacions per explicar la història d'un país a través de fets mundials, en lloc dels esdeveniments particulars o idiosincràtics, tal com en la Histoire mondiale de la France, de Patrick Boucheron, o en la Storia mondiale dell'Italia, d'Andrea Giradina

A "1.200.000 a.c.: Atapuerca y el nuevo inicio de la historia de España", el Dr. Oliver Hochadel ens presenta com el projecte paleoantropològic i arqueològic d'Atapuerca es pot descriure com una indústria de la popularització científica, i com l'esforç divulgatiu dels investigadors ha convertit la serra d'Atapuerca en la nova bressol de la història d'Espanya, en un procés que, com en altres llocs, mostra la interconnexió discursiva entre passat imaginat i present de les nacions. Llegir més....

 

"Mirando a la muerte: Las prácticas funerarias durante el Neolítico en el noreste peninsular"

Encara no fa un any tenia lloc la presentació del primer volum del llibre "Mirando a la muerte: Las prácticas funerarias durante el Neolítico en el noreste peninsular" coordinat pels investigadors Juan F. Gibaja (IMF), Millán Mozota (IMF), M. Eulàlia Subirà, Araceli Martín i Jordi Roig. Ara, acaba de publicar-se, dins de la Col·lecció Akademos, el segon volum, on es recullen diferents treballs relacionats amb contextos sepulcrals documentats en diverses comarques catalanes; Moianès, Bages, Vallès Oriental i Occidental, Barcelonès i Maresme. Vint-i-sis investigadors han participat en la seva redacció, on s'analitzen des de necròpolis importants, amb un nombre considerable d'inhumacions, fins a enterraments aïllats o sepultures col·lectives com les trobades en coves.

Entre els treballs que es recullen al volum es troben alguns, l'autoria dels quals correspon a investigadors de la Institució Milà i Fontanals:

  • "La necròpolis del Pla del Riu de Les Macetes (Manresa, Barcelona)", de Juan F. Gibaja, Lluís Guerrerero, Patricia Martín, Xavier Oms, Millán Mozota, Maria Eulàlia Subirà, Diego López-Onaindia, Mónica Oliva i Xavier Terradas.
  • "La Cova dels Lladres (Vacarisses, Barcelona)" de Ramón Ten, Jaume Morera, Juan F. Gibaja, Xavier Oms i Manuel Edo.  Llegir més...

 

Publicació dels darrers volums de la col·lecció "Anejos del Anuario de estudios medievales"

http://www.imf.csic.es/index.php/servicios/biblioteca/noticias/52-noticias-destacadas-biblioteca/971-darrers-volums-de-la-col-leccio-anejos-del-anuario-de-estudios-medievalesAcaben de publicar-se els dos darrers volums de la col·lecció "Anejos del Anuario de estudios medievales", dirigida per la Dra. Ana Gómez Rabal de la Institució Milà i Fontanals.

El volum 76, "Grandes mercaderes de la Corona de Aragón en la Baja Edad Media: Zaragoza y sus mayores fortunas mercantiles 1380-1430" és responsabilitat de Sandra de la Torre Gonzalo. El llibre, una síntesi actualitzada dels resultats de la tesi doctoral «L'elit mercantil i financera de Saragossa en el primer terç del segle XV (1380-1430)», dirigida per Carlos Laliena, s'hi exploren les estratègies econòmiques de les tres empreses mercantils de la capital del regne d'Aragó després de la Pesta Negra i la seva evolució com a grup de poder.

El volum 77, "Finances públiques i mobilitat social a la Catalunya de la Baixa Edat Mitjana: Girona, 1340-1440" és responsabilitat d'Albert Reixach Sala, format com a investigador a la Institució Milà i Fontanals. Aquesta monografia observa l'impacte del gran desenvolupament de les estructures fiscals i financeres, en especial de les corporacions locals, en el teixit social de la Catalunya del període compres entre mitjan segle XIV i mitjan segle XV, fent una atenció especial al cas concret de la ciutat de Girona. Llegir més...

 

Más noticias...

 

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca