IMF

Biblioteca de la Institución Milá y Fontanals

 

Biblioteca Virtual >              Todos los documentos impresos y electrónicos de la  Red de Bibliotecas y Archivos del CSIC y del Repositorio Digital.CSIC

Simurg >                            Colección de fondos patrimoniales del CSIC digitalizados

Digital CSIC >                 Repositorio Institucional de la producción científica del CSIC

Noticias destacadas:

"lt All Depends on the Dose": Poisons and Medicines in European History

Us presentem una recent publicació que acaba de veure la llum "lt All Depends on the Dose": Poisons and Medicines in European History. Ole Peter Grell de l'Open University, U.K., Andrew Cunningham de la University of Cambridge, i Jon Arrizabalaga de la Institució Milà i Fontanals del CSIC són els editors d'aquest volum, que posa sobre la taula la relació i la interconnexió que ha existit entre els medicaments i els verins en la tradició occidental. Es tracta de dos extrems d'un espectre, ja que un mateix element pot ser medicina o verí, depenent de la dosi; la qual cosa comporta que els verins es poden transformar en medicaments, de la mateixa manera que els medicaments poden esdevenir verins.

El Dr. Jon Arrizabalaga també és l'autor d'una de les contribucions del llibre, "Pestis Manufacta": Plague, Poisons, and Fear in Mid-Fourteenth-Century Europe, on analitza un dels grans temes de l'època de l'Antic Règim a Europa, la por a les plagues. Llegir més...

 

"Darwin y el darwinismo desde el sur del sur"

Darwin i el darwinisme sempre han estat un tema d'interès per al món de la ciència, i en especial per als historiadors de la ciència. Avui presentem un llibre de recent aparició que vol aproximar-se a aquest tema des d'una perspectiva particular. A "Darwin y el darwinismo desde el sur del sur", més enllà de la dimensió pròpiament biogràfica, es pretén explorar les tensions suscitades entorn de la irrupció de l'evolucionisme, així com els seus antecedents i la seva propagació a Espanya i al món iberoamericà.

En aquest volum participen amb les seves contribucions diversos especialistes en el seu àmbit, entre els quals es troben investigadors del CSIC i d'universitats espanyoles, i també de centres de recerca i universitats internacionals. Entre aquests es troben els investigadors de la Institució Milà i Fontanals, Drs. Oliver Hochadel i Álvaro Girón Sierra.

A "Darwin in the shadows. Traces of evolutíonary theory in the work of the Barcelonese naturalist Francesc Darder" Oliver Hochadel investiga la posició del naturalista barceloní Francesc Darder pel que fa a la teoria de l'evolució de Darwin; mentre que a "Odón de Buen, darwinismo e imaginarios colectivos: cuestión universitaria y guerras culturales en Barcelona (1890-1896)" Alvaro Girón analitza la figura d'Odón de Buen, una de les figures claus en la introducció, difusió i debat del darwinisme.  Llegir més....

 

Noves eines i desenvolupaments a Digital.CSIC

 

Us informen de la incorporació i disponibilitat a Digital.CSIC de noves eines i desenvolupaments, que potser poden ser del vostre interès:

 

  • Possibilitat d'assignació de DOIs a software i preprints
  • Possibilitat de crear perfils de Grups i Projectes de Recerca
  • S'han afegit noves metadades en el formulari d'enregistrament DSpace per a incloure l'ORCID dels autors que el tinguin i per poder descriure millor "datasets" i "software"
  • Inclusió de noves plantilles de model de descripció per a "datasets" i "software"     

             Si voleu saber més....

 

"Interchange in Pre- and Protohistory: case studies in Iberia, Romania, Turkey and Israel"

Us presentem el darrer volum de la sèrie Bar International Series, que porta per títol "Interchange in Pre- and Protohistory: case studies in Iberia, Romania, Turkey and Israel", editat pels doctors Ana Cruz -de l'Institut Politècnic de Tomar- i Juan Francisco Gibaja -de la Institució Milà i Fontanals-. El llibre té com a finalitat mostrar com diversos investigadors tracten els problemes referits a les interrelacions entre grups d’humans en períodes pre i protohistòrics, mitjançant l'anàlisi i determinació de l'origen de les matèries primeres utilitzades en la preparació d'ornaments, vaixells ceràmics, instruments lítics i altres objectes. Aquesta perspectiva diacrònica permet al lector obtenir una visió general d'algunes de les línies de recerca que s'estan seguint en diferències àrees de la Mediterrània.

Entre les contribucions incloses al llibre podem trobar un dels capítols: "Symbolism, Exchange and Differential Grave Building Efforts during the Neolithic of the North-eastern Iberian Peninsula. The Necropolis of Bòbila Madurell-Can Gambús 1-2: An Example of Unequal Objects and Grave Goods Distribution", on participa un nombrós grup d'autors, entre els quals trobem investigadors de la nostra institució, com el mateix Juan Francisco Gibaja o Millán Mozota, al costat d'altres que col·laboren habitualment amb el Grup d'Arqueologia de la IMF, com Stephanie Duboscq, Berta Morell, Alba Masclans, Maria Eulalia Subiriz, Araceli Martín, Jordi Roig, Joan Manel Coll, Gerard Remolins, Xavier Oms, Miriam Cubas, Antoni Palomo, Javier Plasencia, Paloma González, Pilar BravoI o Emiliano Hinojo. Llegir més....

 

"Renda Feudal i Fiscalitat a la Catalunya Baixmedieval : estudis dedicats a Manuel Sánchez Martínez"

Acaba de publicar-se un nou volum de la col·lecció "Anejos del Anuario de Estudios Medievales".  Sota el títol "Renda feudal i fiscalitat a la Catalunya Baixmedieval: estudis dedicats a Manuel Sánchez Martínez"  i amb els doctors Jordi Morelló Baget, Pere Ortí Gost i Pere Verdés Pijuan com a editors, aquest volum vol ser un homenatge a la figura del doctor Manuel Sánchez Martínez, després de la seva jubilació.

El títol del volum respon a la denominació rebuda pel Grup de Recerca Consolidat fundat, ara fa vint anys, per Manuel Sánchez a la Institució Milà i Fontanals. El grup va néixer l'any 1995 i originàriament tenia com a objectiu l'estudi conjunt de la fiscalitat i de la renda senyorial.

Al volum, que recull els resultats del darrer SGR, podem trobar interessants estudis que reflecteixen les diverses línies de recerca del grup, amb contribucions de Vicent Baydal, Esther Redondo, Jaume Riera i Sans, Esther Tello, Jordi Morelló, Albert Reixach, Lluís To Figueras, Laura Miquel, Albert Martí i Arau, Marc Torras, Pere verdés, Pere Ortí, Andreu Galera, Alejandro Martínez, Victor Farías, Xavier Marco, Lluís Sales i Ramon Grau.

A més s'inclou una biografia de Manuel Sánchez Martínez i un recull de les seves publicacions entre 1998 i 2016. Finalment, també podem trobar un petit apèndix fotogràfic. Llegir més....

Monogràfic de Quaternary International: "The Neolithic expansion in the Western Mediterranean: Understanding a global phenomenon from regional perspectives"

Ens plau comunicar-vos la recent publicació d'un monogràfic de la prestigiosa revista d'impacte Quaternary International. The Journal of the International Union for Quaternary Research, del qual en són editors els investigadors i col·laboradors de la Institució Milà i Fontanals, Drs. Juan F. Gibaja, Juan José Ibáñez, Niccolò Mazzucco i Xavier Terradas.

Aquest volum ofereix una visió general sobre l'origen del Neolític a la Mediterrània occidental entre els darrers segles del setantè mil·lenni i mitjans del segle VI aC., a través dels documents d'una sèrie d'investigadors de reconegut prestigi internacional, que expliquen el treball que s'ha realitzat o està en curs en aquesta zona del Mediterrani.

La majoria tracten sobre els orígens del Neolític des d'una perspectiva regional, alguns altres mostren un enfocament més global, mentre que alguns autors han prestat especial atenció a les interaccions culturals entre la Mediterrània occidental i les zones veïnes. Finalment, altres estudis ofereixen una visió del desenvolupament de pràctiques econòmiques i hàbits de subsistència des d'una perspectiva més transversal.  Llegir més...

Más noticias...

 

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Presentación