IMF

Biblioteca de la Institución Milá y Fontanals

 

Biblioteca Virtual >              Toda la información científica, bases de datos y recursos electrónicos

Catálogo >                             Fondos de las bibliotecas y archivos del CSIC

Simurg >                            Colección de fondos patrimoniales del CSIC digitalizados

Digital CSIC >                 Repositorio Institucional de la producción científica del CSIC

Noticias destacadas:

 

Diversos investigadors de la IMF participen en una publicació en homenatge a l'arqueòloga Lydia Zapata Peña (1965-2015)

Fa només uns mesos es va publicar "Miscelánea en homenaje a Lydia Zapata Peña (1965-2015)", una obra miscel·lània en homenatge a la investigadora i etnobotànica Lydia Zapata Peña, en la qual diversos investigadors de la IMF participen en alguns dels capítols del llibre. Així, podem trobar contribucions de Juan José Ibáñez-Estévez, Juan Francisco Gibaja o Silvia Valenzuela-Lamas i també de Niccolò Mazzucco vinculat anteriorment a la IMF.

Al capítol "Los primeros útiles agrícolas: una visión desde ambos extremos del Mediterráneo" (pp. 341-365), a càrrec de J.J. Ibáñez, J.F. Gibaja, i N. Mazzucco, s'aborda l'estudi d'una sèrie d'instruments agrícoles, destinats a les tasques de preparació de la terra, i també de les comunitats que els van confeccionar, abordant les evidències arqueològiques documentades en els dos extrems de la Mediterrània.

Al capítol "La explotación de plantas en el Jabal Al-Arab (sur de Siria): una aproximación etnobotánica" (pp. 63-82), a càrrec de A. Arranz, J.J. Ibáñez i L. Zapata, es presenten els resultats preliminars d'un projecte etnobotànic dut a terme al Jabal al-Arab (sud de Síria).

Finalment, al capítol "Etnoarqueología de la basura: almacenaje en silos y su reaprovechamiento en la población Ouarten de El Souidac (El Kef, Túnez)" (pp. 37-61), a càrrec de N. Alonso, F. Cantero, D. López Reyes, E. Montes, G. Prats, S. Valenzuela-Lamas i R. Jornet, complementant un treball etnogràfic d'entrevistes a diverses famílies d'Ouarten a Tunísia, es presenten els resultats de l'excavació de les sitges del subsòl, un dels sistemes d'emmagatzematge més comuns entre aquestes famílies, utilitzats sovint, fins fa pocs decennis, com a abocadorsLlegir més....

 

La biblioteca de l’Institut “Luis Vives” de Filosofia de Barcelona ja es pot consultar al catàleg

En aquests darrers mesos s’han completat els treballs de catalogació de la biblioteca procedent del desaparegut  Institut  Luis Vives de Filosofia de Barcelona.

L’Institut de Filosofia el qual va funcionar com a secció depenent del seu homòleg a Madrid, es va establir a la Delegació de Barcelona l’any 1947 com la Secció d'Història de la Filosofia Espanyola sota la direcció, primerament de Tomás Carreras i Artau (1947-1954) i posteriorment del seu germà Joaquim, fins que va quedar integrat a la Institució Milà i Fontanals el 1968 com Departament de Filosofia sota la direcció d'Emili Lledó, el  qual perdurà fins al 1977.

Un total de 456 monografies componen aquesta col·lecció que abasta des d'obres de referència, passant pels clàssics grecs i llatins, continuant amb obres destacades de la filosofia alemanya i francesa, i també actes de congressos internacionals de filosofia.

La major part de les obres incorporades  han estat  editades principalment  a Espanya, França i Alemanya entre els anys 1940 i 1970, tot i que es poden trobar un important conjunt d’obres de finals del segle XIX i de la dècada dels  70 del segle XX. Llegir més...

Contribució de Jon Arrizabalaga: "Lluís Alcanyis i la seua obra en el context social del primer renaixement valencià"

Acaba de publicar-se la segona edició revisada i ampliada de "Lluís Alcanyís, 500 anys : Xàtiva, ¿1440?-València, 1506".

El 2006, amb motiu del 500 aniversari de la mort en foguera a la ciutat de València de l'il·lustre metge i poeta Lluís Alcanyis, es van celebrar diversos actes commemoratius. També es va organitzar un cicle de conferències sobre la seva vida, obra i context, que es va portar a terme en l'últim trimestre de 2006, i que va comptar amb la participació d'investigadors de les universitats de València i Miguel Hernández d'Elx, l'Institut d'Estudis Catalans i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, entre altres. La Institució Milà i Fontanals, del CSIC també va estar representada.

En la segona edició ampliada d'aquest llibre, s'afegeixen dos capítols signats per dos dels ponents que van participar en el cicle de conferències. El responsable d'un d'aquests capítols és Jon Arrizabalaga, considerat un dels màxims especialistes sobre la figura de l'insigne mèdic xativí. En aquesta contribució, "Lluís Alcanyís i la seua obra en el context social del primer renaixement valencià", Jon Arrizabalaga fa un recorregut per la vida i l'obra d'aquest il·lustre metge valencià, una de les personalitats mèdiques més destacades de la València baixmedieval, repassant les dades biogràfiques que d'ell es conserven. Al mateix temps, realitza una anàlisi exhaustiva d'una de les dues úniques obres que es conserven d'aquest autor, el Regiment preservatiu e curatiu de la pestilència. Llegir més...

Más noticias...

 

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Presentación