IMF

Biblioteca de la Institución Milá y Fontanals

 

Biblioteca Virtual >              Todos los documentos impresos y electrónicos de la  Red de Bibliotecas y Archivos del CSIC y del Repositorio Digital.CSIC

Simurg >                            Colección de fondos patrimoniales del CSIC digitalizados

Digital CSIC >                 Repositorio Institucional de la producción científica del CSIC

Noticias destacadas:

"Hearing the City in Early Modern Europe"

Acaba d'editar-se "Hearing the City in Early Modern Europe", una nova i important contribució en el camp de la musicologia urbana a principis de l'època moderna.

L'obra, editada per la Dra. Tess Knighton, investigadora ICREA de la Institució Milà i Fontanals, i Ascensión Mazuela-Anguita, antiga col·laboradora de la IMF, consta de vint-i-un assaigs de destacades figures d'Europa, Estats Units i Austràlia. El paisatge sonor urbà està estudiat des d'una varietat de perspectives interdisciplinàries diferents.

Les contribucions individuals exploren temes relacionats amb les complexes relacions entre el so i l'espai dins del context urbà i entre la identitat social i les autoritats cíviques. Entre aquestes es troben dues interessants aportacions. A "Orality and Aurality: Contexts for the Unwritten Musics of Sixteenth-Century Barcelona" la Dra. Tess Knighton, s'ocupa de ressaltar com tenen lloc algunes formes concretes de músiques no escrites del segle XVI a Barcelona, i a "Re-mapping Urban Music in Spanish Regional Contexts: The Case of Navarre (Sixteenth to Eighteenth Centuries)" la Dra. María Gembero-Ustárroz proposa una nova manera d'enfocar l'estudi de la música a Espanya, des d'una perspectiva global, on s'incideixi més en el paper de les regions i les xarxes de les seves ciutats i pobles dins del marc hispànic. Llegir més...

 

"Saberes transatlánticos: Barcelona y Buenos Aires: conexiones, confluencia, comparaciones (1850-1940)"

Acaba d'arribar a la biblioteca el volum "Saberes transatlánticos: Barcelona y Buenos Aires: conexiones, confluencia, comparaciones (1850-1940)". Es tracta d'un llibre editat pels doctors Álvaro Girón i Oliver Hochadel, de la Institució Milà i Fontanals (CSIC), i Gustavo Vallejo, investigador independent del CONICET.

El volum tracta dels «sabers transatlàntics» que van circular entre Buenos Aires i Barcelona. Descriu com el coneixement -les teories científiques i mèdiques, les idees polítiques i pedagògiques, les tendències literàries, però també les lleis- es van desenvolupar, es van usar i es van intercanviar dins i entre aquestes dues ciutats. S'estudia el període que va des del 1850 al 1940.

En alguns dels capítols del llibre també participen investigadors de la IMF. Així, el capítol introductori, "Circulación de conocimiento, espacios urbanos e historia global. Reflexiones historiográficas sobre las conexiones entre Barcelona y Buenos Aires" està signat per Oliver HochadelAlvaro Girón és el responsable de "De redes informales e historias cruzadas: Barcelona-Buenos Aíres y la gestión libertaria del conocimiento científico hacia 1900"; i José Pardo-Tomás, amb Alfons Zarzoso Orellana és l'autor de "En la Facultad y en la Feria: hacia una geografía urbana de los museos anatómicos en Barcelona". Llegir més...

 

"lt All Depends on the Dose": Poisons and Medicines in European History

Us presentem una recent publicació que acaba de veure la llum "lt All Depends on the Dose": Poisons and Medicines in European History. Ole Peter Grell de l'Open University, U.K., Andrew Cunningham de la University of Cambridge, i Jon Arrizabalaga de la Institució Milà i Fontanals del CSIC són els editors d'aquest volum, que posa sobre la taula la relació i la interconnexió que ha existit entre els medicaments i els verins en la tradició occidental. Es tracta de dos extrems d'un espectre, ja que un mateix element pot ser medicina o verí, depenent de la dosi; la qual cosa comporta que els verins es poden transformar en medicaments, de la mateixa manera que els medicaments poden esdevenir verins.

El Dr. Jon Arrizabalaga també és l'autor d'una de les contribucions del llibre, "Pestis Manufacta": Plague, Poisons, and Fear in Mid-Fourteenth-Century Europe, on analitza un dels grans temes de l'època de l'Antic Règim a Europa, la por a les plagues. Llegir més...

 

"Darwin y el darwinismo desde el sur del sur"

Darwin i el darwinisme sempre han estat un tema d'interès per al món de la ciència, i en especial per als historiadors de la ciència. Avui presentem un llibre de recent aparició que vol aproximar-se a aquest tema des d'una perspectiva particular. A "Darwin y el darwinismo desde el sur del sur", més enllà de la dimensió pròpiament biogràfica, es pretén explorar les tensions suscitades entorn de la irrupció de l'evolucionisme, així com els seus antecedents i la seva propagació a Espanya i al món iberoamericà.

En aquest volum participen amb les seves contribucions diversos especialistes en el seu àmbit, entre els quals es troben investigadors del CSIC i d'universitats espanyoles, i també de centres de recerca i universitats internacionals. Entre aquests es troben els investigadors de la Institució Milà i Fontanals, Drs. Oliver Hochadel i Álvaro Girón Sierra.

A "Darwin in the shadows. Traces of evolutíonary theory in the work of the Barcelonese naturalist Francesc Darder" Oliver Hochadel investiga la posició del naturalista barceloní Francesc Darder pel que fa a la teoria de l'evolució de Darwin; mentre que a "Odón de Buen, darwinismo e imaginarios colectivos: cuestión universitaria y guerras culturales en Barcelona (1890-1896)" Alvaro Girón analitza la figura d'Odón de Buen, una de les figures claus en la introducció, difusió i debat del darwinisme.  Llegir més....

Noves eines i desenvolupaments a Digital.CSIC

 

Us informen de la incorporació i disponibilitat a Digital.CSIC de noves eines i desenvolupaments, que potser poden ser del vostre interès:

 

  • Possibilitat d'assignació de DOIs a software i preprints
  • Possibilitat de crear perfils de Grups i Projectes de Recerca
  • S'han afegit noves metadades en el formulari d'enregistrament DSpace per a incloure l'ORCID dels autors que el tinguin i per poder descriure millor "datasets" i "software"
  • Inclusió de noves plantilles de model de descripció per a "datasets" i "software"     

             Si voleu saber més....

Más noticias...

 

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Presentación