IMF

Biblioteca de la Institución Milá y Fontanals

 

Biblioteca Virtual >              Toda la información científica, bases de datos y recursos electrónicos

Catálogo >                             Fondos de las bibliotecas y archivos del CSIC

Simurg >                            Colección de fondos patrimoniales del CSIC digitalizados

Digital CSIC >                 Repositorio Institucional de la producción científica del CSIC

Noticias destacadas:

José Pardo Tomás, autor de l'epíleg del llibre, presenta: "Signa naturalia. Concepciones y prácticas en torno a la materia médica, la farmacia y la salud (siglos XVI-XX)"

El dia 7 de setembre es va dur a terme la presentació del llibre "Signa naturalia. Concepciones y prácticas en torno a la materia médica, la farmacia y la salud (siglos XVI-XX)" coordinat per Angélica Morales i Maurici Sánchez a la Casa de las Humanidades, UNAM - Coyoacán, Ciudad de México.

En la presentació intervingueren Teresa Ordorika Sacristán (CEIICH-UNAM) i José Pardo Tomás (Institució Milà i Fontanals, CSIC-Barcelona). Pardo Tomás és també el responsable de l'epíleg d'aquest llibre.

Aquest llibre busca obrir un espai multidisciplinari on innovar els estudis de personatges o institucions poc conegudes, general noves fonts textuals i gràfiques i, per descomptat, estimular noves perspectives d'anàlisi. Llegir més...

 

Contribució d'Ignacio Clemente-Conte: "The Beginning of High Mountain Occupations in the Pyrenees. Human Settlements and Mobility from 18,000 cal BC to 2000 cal BC"

L'editorial Springer acaba de publicar, en accés obert i llicència Creative Commons 4.0, "High Mountain Conservation in a Changing World" [*]. Aquest llibre proporciona estudis de cas i visions generals dels principals processos involucrats en els canvis de l'ecosistema que es produeixen a les altes muntanyes i analitza les implicacions per a la conservació de la natura, posant especial atenció en els casos dels Pirineus.

Una de les contribucions del llibre, en la qual participa Ignacio Clemente-Conte, conjuntament amb Ermengol Gassiot Ballbè, Niccolò Mazzucco, David Rodríguez Antón, Laura Obea Gómez, Manuel Quesada Carrasco i Sara Díaz Boni, és la del capítol número 4: "The Beginning of High Mountain Occupations in the Pyrenees. Human Settlements and Mobility from 18,000 cal BC to 2000 cal BC".  En aquest estudi es presenten una sèrie de troballes principals de la recerca duta a terme a les zones altes del Pirineu durant els últims 15-20 anys i com aquestes han fet canviar les imatges tradicionals del passat en aquesta zona de muntanya. Llegir més...

 

Veinte nuevos volúmenes de Monumentos de la Música Española digitalizados en acceso abierto

Recientemente se han incorporado a la plataforma de libros digitales de Editorial CSIC (http://libros.csic.es/) veinte nuevos volúmenes de la serie Monumentos de la Música Española, publicada por Editorial CSIC e incluida en la Colección Música de Editorial CSIC, dirigida por la investigadora de la IMF María Gembero Ustarroz. Estos volumenes pueden consultarse y descargarse en acceso libre y gratuito. Se trata de reediciones digitales en formato pdf de volúmenes inicialmente publicados en papel con estudios y partituras de obras de Cristóbal de Morales, Francisco Guerrero, Tomás Luis de Victoria, Antonio de Cabezón y Enríquez de Valderrábano, entre otros relevantes compositores hispanos.

En la serie Monumentos de la Música Española, iniciada en 1941 y publicada desde entonces por el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), han aparecido hasta el momento ochenta y dos volúmenes, de los que treinta y tres son ya de acceso gratuito en formato digital. La digitalización de esta emblemática serie continúa actualmente y está previsto que pueda concluir en los próximos años, poniendo el rico patrimonio musical hispano recuperado en sus volúmenes a disposición de investigadores, intérpretes musicales y estudiosos. Leer más...

Una contribució d'Araceli González-Vázquez: "Les études linguistiques sur les variétés de l’arabe au nord-ouest du Maroc (1779-1956) Quels savoirs ethnographiques et anthropologiques sur l’Autre et l’Ailleurs véhiculent-elles ?"

La Universidad de Zaragoza acaba de publicar, dins de la Colección Estudios de Dialectología Árabe, "La région du Nord-Ouest marocain: Parlers et practiques sociales et culturelles". Es tracta d'un llibre col·lectiu que recull 20 articles sobre una de les regions més interessants del Marroc, Jbala, situada al nord-oest del país. La major part són treballs de dialectologia àrab o berber, i tres d'ells aporten un enfocament interdisciplinari des de l'antropologia o l'etnobotànica.

Una de les contribucions del llibre que van en aquesta línia és la de la investigadora de la Institució Milà i Fontanals Araceli González-Vázquez, amb el capítol "Les études linguistiques sur les variétés de l’arabe au nord-ouest du Maroc (1779-1956) Quels savoirs ethnographiques et anthropologiques sur l’Autre et l’Ailleurs véhiculent-elles ?".

El treball de González-Vázquez se centra en la presentació i anàlisi de publicacions d'estudis europeus sobre les varietats parlades àrab marroquí al nord-oest del Marroc, i proporciona una síntesi crítica d'expressió en l'Altre generada per aquestes obres de referència eminentment lingüístiques i més específicament dialectològiques. Llegir més...

Más noticias...

 

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Presentación