IMF

Biblioteca de la Institución Milá y Fontanals

 

Biblioteca Virtual >              Todos los documentos impresos y electrónicos de la  Red de Bibliotecas y Archivos del CSIC y del Repositorio Digital.CSIC

Simurg >                            Colección de fondos patrimoniales del CSIC digitalizados

Digital CSIC >                 Repositorio Institucional de la producción científica del CSIC

Notícies destacades i publicacions recents Noticias destacadas y publicaciones recientes

 

"Contagion controversies on cholera and yellow fever in mid nineteenth-century Spain: The case of Nicasio Landa"

Avui presentem la publicació "Mediterranean quarantines, 1750-1914: Space, identity and power", un volum editat per John Chircop i Francisco Javier Martínez, dins de la col·lecció Social Histories of Medicine, i publicat per Manchester University Press. Al llibre s'investiga com la quarantena, la pràctica centenària de defensa col·lectiva contra les epidèmies, va experimentar transformacions significatives des del segle XVIII a la Mediterrània, el seu lloc de naixement original. El llibre se centra en estudis de cas a les costes europees i islàmiques de la Mediterrània, que mostren la naturalesa multidimensional de la quarantena, els vincles íntims que tenien les administracions i les institucions sanitàries amb l'organització territorial dels estats, el comerç internacional, els règims polítics i la construcció de les identitats nacionals, colònials, colonials i professionals dels règims polítics.

Els Drs. Jon Arrizabalaga, de la IMF, i Juan Carlos García-Reyes, de l'Instituto de Salud Carlos III  de Madrid, són els responsables d'un dels capítols: "Contagion controversies on cholera and yellow fever in mid nineteenth-century Spain: The case of Nicasio Landa". Centrant-se en Espanya, aquest capítol examina les controvèrsies relacionades amb el contagi i la quarantena a mitjan segle passat, a través de les visions i pràctiques d'un notable metge, epidemiòleg i oficial mèdic de l'exèrcit reformista, Nicasio Landa. Llegir més...

 

"Trabajar en la ciudad medieval europea"

El volum publicat per l'Instituto de Estudios Riojanos, dins de la col·lecció "Ciencias históricas", "Trabajar en la ciudad medieval europea", recull els treballs presentats en els "XIII Encuentros Internacionales del Medievo en Nájera", on s'analitza des de diferents aspectes el concepte del treball a l'Edat Mitjana, fixant-se en el canvi de mentalitat que es va produir a les ciutats europees, on va passar de ser considerat un càstig a font de productivitat i de millora de la qualitat de vida.

Laura Miquel Milian i Pol Junyent Molins, tots dos contractats predoctorals a la IMF, són els autors de dues de les contribucions incloses al volum.

En el capítol "Controlar los salarios públicos en tiempos de crisis: las retribuciones municipales en la Barcelona del siglo XV" Laura Miquel analitza la regulació dels salaris que cobraven aquelles persones que treballaven per al municipi de Barcelona durant el segle XV.

En el capítol "'Als calafats e mestres d'axe e altres qui obrat e lavorat han'. La construcción de la galera real de Alfonso el Magnánimo en 1431" Pol Junyent intenta reconstruir en ordre seqüencial les diferents operacions que es van dur a terme en la construcció de la galera reial d'Alfons el Magnànim construïda a les drassanes de Barcelona entre juny i agost de 1431. Llegir més...

 

"Des esclaves pour servir ou pour travailler?: L’utilisation de la main-d’œuvre servile dans les villes du sud de l’Europe occidentale (XIVe-XVe siècle)"

La recent publicació del volum "Artisanat et métiers en Méditerranée médiévale et moderne" per l'editorial Presses Universitaires de Provence ha estat pensada com un espai de trobada i reflexió on confrontar punts de vista d'historiadors, arqueòlegs i historiadors de l'art sobre el món de l'artesanat, considerant diversos aspectes, des de les dues ribes de la Mediterrània, i durant un llarg període de temps que va des de l'Edat Mitjana fins al segle XIX.

Els Drs. Ivan Armenteros i Roser Salicrú de la IMF són els autors d'un dels treballs inclosos al llibre: "Des esclaves pour servir ou pour travailler?: L’utilisation de la main-d’œuvre servile dans les villes du sud de l’Europe occidentale (XIVe-XVe siècle)". Prenent com a observatori privilegiat les ciutats del sud d'Europa occidental i, més concretament, la costa ibèrica de la Corona d'Aragó, un espai on l'esclavitud era un fenomen creixent a partir de mitjan segle XIV, aquest treball examina, des d'una perspectiva socioeconòmica, l'ocupació de la força laboral a les ciutats cristianes de la conca de la Mediterrània occidental a finals de l'Edat Mitjana. Llegir més....

 

"La historia natural y el coleccionismo en gabinetes de curiosidades y museos de papel"

Amb motiu de l'exposició "Maria Sybilla Merian y Alida Withoos: mujeres, arte y ciencia en la Edad Moderna" que té lloc al Paranimf de la Universitat de Cantàbria (UC) des del 18 d'octubre d'enguany i fins al 19 de gener de 2019, s'acaba de publicar el llibre-catàleg amb el mateix títol. L'objectiu és donar a conèixer una part important però poc coneguda de la producció cultural dels segles XVII i XVIII: el dibuix científic. Això s'aconsegueix a través de l'anàlisi de l'obra de dues grans artistes-naturalistes: Maria Sybilla Merian (1647-1717) i Alida Withoos (ca.1661/1662-1730). Aquestes obres, al costat d'altres de la mateixa col·lecció, permeten difondre aspectes de la història de l'autoria i del col·lecionisme científic, alhora que mostren l'excel·lència de les aportacions de les dones a la cultura artística i científica.

L'investigador de la IMF Dr. José Pardo-Tomás es el responsable d'una de les contribucions del llibre: "La historia natural y el coleccionismo en gabinetes de curiosidades y museos de papel". L'autor analitza la col·lecció reunida per Maria Sybilla Merian, vista des de la seva triple vessant d'artista, naturalista i marxant, com una mostra del que són les col·leccions formades per materials del món natural i per reproduccions i representacions artístiques d'aquests materials. Llegir més....

"Diversos investigadors de la IMF col·laboren en la "Història mundial de Catalunya"

Les seccions de cultura de bona part dels diaris i setmanaris catalans es feien ressò aquests darrers dies de l’aparició d’una obra cabdal per entendre la història del nostre país que acaba d’arribar a les llibreries: “Història mundial de Catalunya”.

Es tracta d’una obra publicada per Edicions 62, dirigida i coordinada pel catedràtic d'Història Contemporània de la UAB Borja de Riquer, de gairebé mil pàgines, en la qual participen un centenar d'experts que relaten 124 episodis significatius del passat, posant l’èmfasi en les connexions i les influències dels catalans amb l’exterior.

Entre els especialistes que participen en la realització d'aquesta obra es troben alguns dels investigadors de la Institució Milà i Fontanals, com els Drs. Ivan Armenteros, Oliver Hochadel o Manuel Sánchez Martínez, que ha estat membre de la IMF fins fa ben poc, a més d'altres que d'una manera o altra han estat lligats a la nostra institució amb projectes d'investigació o contractes diversos, com Pere Ortí Gost o Daniel Duran Duelt. Llegir més....

Más noticias...

 

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Presentación