IMF

Dues contribucions de Manuel Sánchez Martínez i Pere Verdés-Pijuan a "Proveir Barcelona: el municipi i l'alimentació de la ciutat, 1329-1930"

Us presentem dues contribucions de Manuel Sánchez Martínez i Pere Verdés-Pijuan en un llibre de recent publicació: "Proveir Barcelona: el municipi i l'alimentació de la ciutat, 1329-1930". Es tracta d'un llibre que té a Mercè Renom com a coordinadora i ha estat coeditat pel Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) i l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB), amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.

El volum, que s'emmarca dins del projecte "Alimentar la ciutat", una iniciativa conjunta del Museu d'Història de Barcelona i l'Arxiu Històric de la Ciutat, en la qual participa Mercats de Barcelona, repassa el proveïment de la ciutat en els últims sis segles al llarg d'una trentena d'articles de diversos investigadors i estudiosos sobre aquesta temàtica que abracen des del segle XIV fins als anys trenta del segle passat. Es presenten els diversos models que ha viscut Barcelona, en relació al seu proveïment, coincidents amb les èpoques medieval i moderna, les conseqüències del 1714 i l'etapa de la liberalització comercial que va arrencar al segle XIX. En aquest repàs històric es pot observar quin ha estat el paper que va jugar l'Ajuntament de Barcelona en la tasca i control del proveïment de la ciutat.

A "Fiscalitat municipal i proveïment urbà baixmedieval: dues cares de la mateixa moneda?", Pere Verdés posa en relleu la simbiosi que va produir-se durant els segles baixmedievals entre les estratègies fiscals del municipi i les polítiques d'abastament urbà.

A "Vi i tavernes a la baixa edat mitjana a través de les ordinacions" Manuel Sánchez analitza qüestions referents a la producció i comercialització del vi a Barcelona a partir de les fonts de les ordinacions emanades de la potestat normativa del municipi.

 

* Proveir Barcelona: el municipi i l'alimentació de la ciutat, 1329-1930 / Mercè Renom (ed.) .--  Barcelona : Ajuntament de Barcelona ; MUHBA ; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. 2016.--  432 p. : il. ; 25 cm. (Col·lecció Pòsits ; 1). ISBN 9788494081385

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Noticias Noticias Biblioteca Dues contribucions de Manuel Sánchez Martínez i Pere Verdés-Pijuan a "Proveir Barcelona: el municipi i l'alimentació de la ciutat, 1329-1930"