IMF

Tras las huellas del colonialismo español en Marruecos y Guinea Ecuatorial

La investigadora de la IMF, Yolanda Aixelà és l'editora de "Tras las huellas del colonialismo español. En Marruecos y Guinea Ecuatorial" *

Aquest llibre analitza la responsabilitat que va tenir la colonització espanyola al Marroc i Guinea Equatorial respecte a la gestió de la diversitat cultural i, també, la influència dels migrants transnacionals marroquins i guineoecuatorianos establerts a Espanya sobre el futur sociopolític dels seus països i sobre la gestió dels seus complexes i riques identitats culturals.

El llibre, dividit en dues grans seccions, segueix en la seva primera part les petjades de imaziguen i àrabs del Protectorat espanyol, analitza els discursos colonials i l'agència nativa bubi a l'illa de Bioko, i aborda la construcció de l'indígena en els territoris espanyols del golf de Guinea. A la segona part es reflexiona sobre si els imazighen estan en els marges de la història, s'estudia el fracàs en la formació d'elits per la independència a Guinea Equatorial, es recuperen els llegats colonials i lingüístics dels imaziguen europeus, es proposa una anàlisi discursiu dels silencis impostos per als guineoecuatorians i s'observa si les herències de la dominació van poder tenir lloc a través del control dels rituals islàmics durant el Protectorat espanyol al Marroc.

Aixelà, a més del capítol introductori, és també l'autora d'un dels capítols: Imazighen y árabes del Protectorado español. Una revisión de la construcción nacional del Marruecos contemporáneo, on es revisen algunes de les empremtes del colonialisme espanyol en el Marroc contemporani i s'analitza la gestió de la diversitat cultural al Protectorat espanyol del Marroc a través de la comparació de les herències colonials espanyoles i franceses, durant el període comprès entre la Guerra del Rify l'establiment de la dictadura a Espanya, prestant especial atenció al període poc conegut de la dècada de 1930.

* Yolanda Aixelà Cabré (ed.). Tras las huellas del colonialismo español en Marruecos y Guinea Ecuatorial.  Madrid : Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 2015. 251 p. ; 24 cm. (Biblioteca de dialectología y tradiciones populares ; 52). ISBN 9788400099718; ISBN 9788400099725 (e-book)

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Noticias Noticias Biblioteca Tras las huellas del colonialismo español en Marruecos y Guinea Ecuatorial