IMF

La biblioteca de l’Institut “Luis Vives” de Filosofia de Barcelona ja es pot consultar al catàleg

En aquests darrers mesos s’han completat els treballs de catalogació de la biblioteca procedent del desaparegut  Institut  Luis Vives de Filosofia de Barcelona.

L’Institut de Filosofia, el qual va funcionar com a secció depenent del seu homòleg a Madrid, es va establir a la Delegació de Barcelona l’any 1947 com la Secció d'Història de la Filosofia Espanyola sota la direcció, primerament de Tomás Carreras i Artau (1947-1954) i posteriorment del seu germà Joaquim, fins que va quedar integrat a la Institució Milà i Fontanals el 1968 com Departament de Filosofia sota la direcció d'Emili Lledó, el qual perdurà fins al 1977.

Un total de 456 monografies componen aquesta col·lecció que abasta des d'obres de referència, passant pels clàssics grecs i llatins, continuant amb obres destacades de la filosofia alemanya i francesa, i també actes de congressos internacionals de filosofia.

La major part de les obres incorporades han estat editades principalment a Espanya, França i Alemanya entre els anys 1940 i 1970, tot i que es poden trobar un important conjunt d’obres des de finals del segle XIX i també posteriors als anys 70 del segle XX.

Pel que fa a la llengua, el francès és la llengua predominant, seguit del castellà i l'alemany; també trobem obres en anglès, català, portuguès, italià o suec; i encara, una quantitat força important de textos en llatí, grec clàssic i hebreu.

Entre les obres catalogades podem trobar obres dels filòsofs més destacats de l'antiguitat, l'edat mitjana i l'edat moderna: Aristòtil, Filó d'Alexandria, Ramon Llull, Auguste Compte, Edmund Husserl o Martin Heidegger, entre d'altres. Així com importants col·leccions d'obres de filosofia:  la sèrie completa de textos grecs d’Aristòtil, Commentaria in Aristotelem graeca publicats a Berlin per Reimer entre 1882 i 1909;  una selecció de traduccions llatines d’Aristòtil, Aristoteles Latinus editada per Brill entre 1961 i 1975;  les obres del filòsof i teòleg jueu Philon d'Alexandrie publicades a Paris entre 1960 i 1970 per Editions du Cerf.

Són destacables també  les col·leccions de pensadors medievals Études de philosophie médiévale d‘Editions Vrin, Philosophes médiévaux  publicats en Louvain per Publications Universitaires  entre 1948 i 1974 i la col·lecció d’edicions crítiques  de textes reprensentatius del pensament filosòfic medieval llatí Textes philosophiques du Moyen Âge, publicats per  la Librairie Philosophique J. Vrin entre 1955 i 1970.

Finalment, el fons conté  obres representatives del pensament filosòfic de finals del segle XIX i del segle XX, com els treballs d’Edmund  Husserl, pare de la fenomenologia transcendental,recollits en les col·leccions Phaenomenologica o Husserliana. Edmund Husserl  i  les obres completes d’Auguste Comte,  filòsof francès fundador del positivisme, Oeuvres d'Auguste Comte.

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Noticias Noticias Biblioteca La biblioteca de l’Institut “Luis Vives” de Filosofia de Barcelona ja es pot consultar al catàleg