IMF

Contribució de Manuel Sánchez Martínez: "Linares al filo de 1580: población, economía y sociedad"

El passat mes de novembre a la Casa de la Cultura de Linares, tenia lloc la presentació del llibre "Linares en el largo siglo de su independencia (1450-1650)",* coordinat per Natalio Camarero Solana, on es recullen els treballs presentats al "II Congrés d'Història de Linares" de 2015. Entre els autors d'aquests treballs es troba l'investigador emèrit de la IMF Manuel Sánchez Martínez.

En aquesta contribució, "Linares al filo de 1580: población, economía y sociedad", Manuel Sánchez, aborda tres qüestions importants relacionades amb la història de Linares, el seu padró de població de 1586 i la "averiguación de alcabalas" de 1579-1584. En primer lloc, s'analitza el valor que el material documental produït per les anomenades "averiguaciones de alcabalas", aquelles respostes de cada ciutat, vila i lloc a un complet qüestionari que incloïa, entre d'altres, preguntes sobre la població del lloc, sobre la producció agrària i sobre el nivell dels negocis. Aquestes indagacions van generar una massa documental impressionant que es custodia en l'Arxiu General de Simancas. Les "alcabalas", de l'àrab al-Qabala, qualificaven a Castella els impostos indirectes sobre les transaccions comercials i el consum. Seguidament, s'incideix en l'aportació de la "averiguación de 1579-1584" per a la història social i econòmica de Linares; i, finalment, es recupera el padró de 1586 per conèixer una mica més del teixit social i professional de la ciutat de Linares fa 430 anys.

_____________

* Referència bibliogràfica:

Linares en el largo siglo de su independencia (1450-1650) / Natalio Camarero Solana (coord.). Linares : Centro de Estudios Linarenses, 2017. (col.: Investigación, nº 4). ISBN 978-84-697-6822-8.

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Noticias Noticias Biblioteca Contribució de Manuel Sánchez Martínez: "Linares al filo de 1580: población, economía y sociedad"