Esta web utiliza cookies propias y de terceros para analizar y mejorar tu experiencia de navegación. Más información

IMF

Seminari d’Estudis Doctorals: "La ingerència règia en la conformació del govern municipal de la ciutat de València (1416-1479)"

 

SANDRA BERNABEU BORJA
(Universitat de València)
 
 
Dimarts, 20 de desembre de 2016 - 16:00h
 
Sala d’Actes
Institució Milà i Fontanals
C/de les Egipcíaques, 15
08001 Barcelona
 
 
Resum: Com ja ha assenyalat la historiografia, amb el començament del regnat d’Alfons el Magnànim es va produir un gir de model polític a la ciutat de València en reformular-se unes noves relacions entre la ciutat i la monarquia, dominades pel creixement de la participació règia en la composició del govern municipal. Ara bé, com es va concretar en la pràctica política aquest intervencionisme regi? Quin fou el grau de participació del monarca o dels seus oficials en les eleccions municipals? i, quins foren els resultats? Aquestes qüestions seran l’eix central d’una comunicació en la que s’analitzarà la introducció i consolidació d’una sèrie de mecanismes, com la creació del Consell Secret, la ceda reial i el desenvolupament d’un sistema de provisions reials, que van permetre a l’autoritat règia mediatitzar l’accés als càrrecs del govern de la ciutat. Mecanismes que, junt a l’apropiació per part de la monarquia d’algunes de les estratègies tradicionals de l’oligarquia municipal valenciana per romandre en el poder, van contribuir a generar una xarxa de lleialtat monàrquica a canvi de gràcies reials. Tot plegat, aquesta nou model governamental, com veurem, va facilitar que la confluència d’interessos entre dita oligarquia valenciana i la monarquia fora el tret característic que va determinar les relacions entre la ciutat de València i Alfons el Magnànim, i que perduraria en temps de Joan II.
 
Usted está aquí: Inicio Actualidad Agenda Actividades 2016 Seminari d’Estudis Doctorals: "La ingerència règia en la conformació del govern municipal de la ciutat de València (1416-1479)"