Esta web utiliza cookies propias y de terceros para analizar y mejorar tu experiencia de navegación. Más información

IMF

Seminari online: "Els nens prodigi: una història sobre el talent entre psicologia, espectacle i família"

Andrea Graus (IMF-CSIC, Barcelona)

Divendres 23 d’abril de 2021, 12 hores

https://www.gotomeet.me/lcalvo4/seminario_h_ciencia

(Le petit prodige. / N°14, Bouchot, Frédéric, Aubert et Cie, Paris Musées / Musée Carnavalet)

 
Resum: Si bé no existeix un consens sobre com definir el talent infantil, aquest s’ha convertit en un objecte de fascinació popular, promotor d’una cultura de l’espectacle al voltant de les celebritats infantils, i en un objecte de curiositat científica, clau pel desenvolupament de coneixements psicològics sobre les altes capacitats avui en dia. Al mateix temps, la família ha jugat un rol fonamental, si bé poc explorat, en el foment i l’explotació comercial dels nens considerats talentosos. En aquesta xerrada, la figura del nen prodigi ens servirà per explorar aquestes qüestions. Analitzarem com ha evolucionat el fenomen dels prodigis al llarg del segle XIX i principis del XX fins a donar lloc a noves formes de mercantilització, d’exploració científica i de criança d’infants famosos en dominis variats com la música, les matemàtiques, la poesia i els escacs. Agafarem com a exemple el cas de París durant la Belle Époque, on els nens prodigis van adquirir un doble estatus d'estrelles infantils i de subjectes experimentals, centrant-nos en casos com el de Pepito Arriola, l’anomenat “Mozart espanyol”, que a més de triomfar a Europa i Amèrica es va convertir en el primer virtuós a ser sotmès a diferents investigacions psicològiques.
 
Andrea Graus és des de l’abril investigadora del programa Beatriu de Pinós (Marie Curie Cofund) a la Institució Milà i Fontanals (CSIC). Fins llavors ha estat investigadora Marie Curie al Centre Alexandre Koyré (CNRS) i d’un projecte ERC a la Universitat d’Anvers. És autora de Ciencia y espiritismo en España, 1880-1930 (Comares, 2019) i co-autora d’un llibre sobre la recepció del fenomen místic dels estigmes a Europa (Brill, 2020). Actualment centra la seva recerca en la figura contemporània del nen prodigi i la fascinació científica i cultural pel talent infantil.
 
Coordina Oliver Hochadel (IMF-CSIC)
Activitat organitzada pel Grup de Història de la Ciència, 
Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (IMF-CSIC, Barcelona)

 

Usted está aquí: Inicio Actualidad Agenda Actividades 2021 Seminari online: "Els nens prodigi: una història sobre el talent entre psicologia, espectacle i família"