Esta web utiliza cookies propias y de terceros para analizar y mejorar tu experiencia de navegación. Más información

IMF

Victòria Burguera i Puigserver obté el I Premi de Recerca Antoni de Capmany 2016

El 22 de desembre de 2016, una vegada reunit el Jurat del I Premi de Recerca Antoni de Capmany 2016, constituït pels següents membres: Dr. Jaume Dantí Riu, Dr. Javier Laviña Gómez, Dr. Javier Moreno Rico, Sr. Roger Marcet i Barbé i Dr. Enric García Domingo, i per resolució de la direcció general del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, s’ha considerat per unanimitat, concedir el Premi al treball de Victòria Alba Burguera i Puigserver (UIB / IMF-CSIC):

Pirateria, captiveri i sistemes de defensa costanera a la Corona d’Aragó en temps de Ferran d’Antequera 
 
El I Premi de Recerca Antoni de Capmany és un premi convocat pel Museu Marítim de Barcelona, en el marc de l'Observatori Permanent d'Història i Cultura Marítima de la Mediterrània, per a treballs finals de màster presentats a la Universitat de Barcelona. La temàtica ha d'estar relacionada amb la cultura marítima des del punt de vista de les ciències socials (història, biografia, etnologia, sociologia, economia, dret, història de l’art, arqueologia, geografia, etc.).  
 
El premi, que té una dotació econòmica de 3.000 €, reconeix la seva contribució a la línia de coneixement profund sobre el nostre patrimoni i cultura marítima, que constitueixen part integrant de la nostra memòria històrica i el nostre llegat patrimonial.
 
Aquest treball final de màster va ser defensat al juliol de 2015, dirigit per la Dra. Roser Salicrú i Lluch (Científica Titular IMF-CSIC), i forma part del Màster en Cultures Medievals de la Universitat de Barcelona.
 
Abstract: El present treball pretén ser una aportació a l’estudi de la pirateria i dels atacs produïts al mar, en un marc geogràfic tan perjudicat per aquests com són les costes de Catalunya, València i les Illes Balears a l’inici del segle XV. Amb totes les conseqüències que podien produir aquests assalts, materials i personals, hem decidit centrar-nos en el component humà perjudicat, les persones preses pels enemics, el futur de les quals dependria de les seves pròpies condicions, així com de tota una sèrie de fenòmens externs vinculats a la conjuntura diplomàtica, política i econòmica del moment. Sense perdre de vista la costa com a prolongació de l'espai marítim, també hem volgut fer una contribució a l’estudi de la defensa, tant marítima com costanera, entesa com a mitjà utilitzat per combatre i prevenir els atacs marítims i, a la vegada, protegir les costes de l'impacte d’aquestes accions.
 
Actualment, Victòria Burguera és doctoranda de la Universitat de Barcelona i becària predoctoral de la Universitat de les Illes Balears, en estada permanent a la IMF del CSIC a Barcelona. La seva tesi es titula: Pirateria, captiveri i sistemes de defensa costanera a la Corona d'Aragó (1410-1458), dirigida per Roser Salicrú i Lluch (IMF-CSIC) i Maria Barceló Crespí (UIB).
 
 
Usted está aquí: Inicio Actualidad Noticias Victòria Burguera i Puigserver obté el I Premi de Recerca Antoni de Capmany 2016