Esta web utiliza cookies propias y de terceros para analizar y mejorar tu experiencia de navegación. Más información

IMF

Presentació del volum 2 de les Monografies del MAC: “Les Valls d’Andorra durant el Neolític: un encreuament de camins al centre dels Pirineus”

El dijous 13 de desembre de 2018 a les 19h es presentarà al Museu d’Arqueologia de Catalunya el volum número 2 de les Monografies del MAC. L’obra “Les Valls d’Andorra durant el Neolític: un encreuament de camins al centre dels Pirineus” es divideix en cinc grans capítols. El primer d’ells respon a les qüestions més genèriques sobre el procés de neolitització, no només d’Andorra, sinó  també dels territoris pirinencs veïns amb l’objectiu d’oferir una visió de conjunt abans d’endinsar-se, en els posteriors capítols, en temes més específics. El segon apartat afronta la configuració del medi de la valls d’Andorra durant el neolític i dibuixa una imatge molt precisa a la vegada que esclaridora del clima, la geologia i el paisatge que es van trobar i van conviure els primers agricultors i ramaders en arribar a aquests territoris. Alhora aquest apartat revela el grau de domesticació de l’entorn que posseïen aquelles comunitat pretèrites mitjançant tel control i la modificació del territori. El tercer epígraf versa sobre l’estudi de tots els jaciments arqueològics d’època neolítica documentats a les valls d’Andorra. Encara que numèricament, són pel moment escassos, la seva rellevància és tan significativa que els posiciona com a referents en l’àmbit de l’arqueologia. Tot i així, estem segur que durant els propers anys es descobriran nous jaciments que afegiran més dades a les que avui disposem. La quarta secció complementa la segona, tractant qüestions relacionades amb l’explotació del medi i amb la gestió dels recursos vegetals i animals, tant domèstics com salvatges/silvestres. El cinquè i darrer capítol afronta l’estudi dels recipients ceràmics, dels instruments d’os i de pedra així com dels ornaments localitzats en diversos jaciments andorrans. Mitjançant aquests elements, no només s’han conegut aspectes estilístics, tecnològics o formals, que els emparenten i associen amb altres manifestacions de grups més o menys pròxims en el temps i l’espai, sinó que també ens parlen sobre el seu ús i del que representen dins de l’organització econòmica i social d’aquelles comunitats.

És el primer treball dedicat íntegrament al neolític de les valls d’Andorra, en concret, i dels Pirineus, en general. Aporta la contextualització cronològica precisa de l’ocupació neolítica a les valls d’Andorra, identifica les xarxes de circulació i intercanvi de bens de prestigi i matèries primeres a llarga distancia i com a continguts rellevants aporta la detecció d’una paleodieta variada per part de les poblacions neolítiques de les valls, la recreació arquitectònica per primera vegada de l’habitat a partir de les restes de fang cuit que es van conservar i la documentació de rituals funeraris complexes amb l’ús de mortalles i aixovars diversos.

Els seus editors són: Gerard Remolins Zamora (Llicenciat en Historia i Màster en Cartografia i Sistemes d’Informació Geogràfica per la Universitat de Barcelona. Màster en Arqueologia del Quaternari per la Universitat Rovira i Virgili. Les seves investigacions s’han centrat en el coneixement de les societats neolítiques i de l’edat del bronze als Pirineus. És especialista en Arqueologia espacial i geoestadística. Actualment esta cursant el doctorat) i Juan F. Gibaja Bao (Científic titular del Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Doctor en Prehistòria per la Universitat Autònoma de Barcelona. Les seves investigacions s’han centrat en el coneixement de les societats mesolítiques i neolítiques. És especialista en la funció dels instruments lítics. Els darrers anys s’ha dedicat també a la divulgació científica).

És una edició del Museu d’Arqueologia de Catalunya del Departament de Cultura que ha disposat de la col·laboració del Consejo Superior de Investigaciones Científcas- IMF i el patrocini de  Vallbanc, Fundació Julià Reig i ReGiraRocs.

Tots els assistents rebran un exemplar gratuït.

Presentació és gratuïta, aforament limitat, es recomana inscripció prèvia a Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla. o al 934232149

Usted está aquí: Inicio Actualidad Noticias Presentació del volum 2 de les Monografies del MAC: “Les Valls d’Andorra durant el Neolític: un encreuament de camins al centre dels Pirineus”