Esta web utiliza cookies propias y de terceros para analizar y mejorar tu experiencia de navegación. Más información

IMF

Biblioteca de la Institución Milá y Fontanals

 

Catálogo y Biblioteca Virtual del CSIC >    Acceso a los fondos bibliográficos  impresos y electrónicos de la Red de Bibliotecas y Archivos del CSIC

Simurg >                            Colección de fondos patrimoniales del CSIC digitalizados

Digital CSIC >                 Repositorio Institucional de la producción científica del CSIC

                      PAPI: Acceso remoto a recursos electrónicos

Notícies destacades i publicacions recents
Noticias destacadas y publicaciones recientes

 

"The Complexity of Hispanic Religious Life in the 16th-18th Centuries"

L'editorial Brill acaba de publicar el volum 6 de la sèrie The Iberian Religious World: "The Complexity of Hispanic Religious Life in the 16th-18th Centuries". Es tracta d'un volum que reuneix a tot un equip d'estudiosos per debatre i analitzar la diversitat de la vida religiosa i cultural hispànica en la primera edat moderna. A partir d'una selecció de textos i utilitzant fonts primàries, aquest llibre explora les realitats d’un catolicisme canviant i plural a través de la lent de temes crucials com la Companyia de Jesús, la Inquisició, el Martiri, les visions femenines o l'anomenada "medicina de conversió".

L'investigador de la IMF Dr. José Pardo-Tomás és l'autor d'una de les contribucions del llibre, "The Convent as a Space for Novohispanic Medical Culture". Al capítol s'analitza el paper important que els convents d'ordes religiosos (franciscans, dominics i agustins) van tenir com a espais de circulació de coneixements i pràctiques mèdiques durant el primer segle de la colonització del territori mesoamericà. Llegir més....

 

"Flores de Música: Miscelánea en homenaje a José Luis González Uriol"

"Flores de Música. Miscelánea en homenaje a José Luis González Uriol" és un llibre editat per Maria Teresa Pelegrín Colomo i publicat per la Institución Fernando el Católico, en el qual participen col·legues, deixebles i amics del mestre aragonès, a més de representants de diverses institucions, que li han volgut retre homenatge mitjançant diferents contribucions i estudis musicològics, en reconeixement a la seva trajectòria professional, orientada a rescatar i difondre la música antiga de tecla hispana.

Entre les contribucions que s'inclouen en podem trobar dues d'autors de la Institució Milà i Fontanals.

A "Ita musita, quae pulsatores organorum". De la música y sus protagonistas en la primera mitad del siglo XVII. Zaragoza y Santa María del Pilar" el Dr. Antonio Ezquerro Esteban  reflexiona sobre algunes de les inquietuds artístiques que van animar als músics actius a la capital aragonesa, i a la seva societat en general, durant els anys 1600 a 1656, a partir de les notícies musicals registrades en els llibres d'actes capitulars de l'església de Santa Maria del Pilar de Saragossa.

En una altra de les contribucions, a "Conjeturas y refutaciones acerca de las sonatas para tecla de José Ferrer" el Dr. Luis Antonio González Marín es proposa donar a conèixer una font musical de cert interès, la troballa del què sembla ser únic exemplar conegut fins a la data de les Seis sonatas para forte piano.  Llegir més...

 

"Reflexiones sobre el darwinismo desde las Islas Canarias"

Basat en el "VIII Coloquio sobre Darwinismo en Europa y América", celebrat a Les Palmas de Gran Canaria el maig del 2018, ara Ediciones Doce Calles publica "Reflexiones sobre darwinismo desde las Islas Canarias", un volum que recull part de les investigacions que allà foren exposades, a través d'una trentena de treballs, que situen les Illes Canàries com a epicentre de les reflexions al voltant del darwinisme.

Al volum podem trobar dues contribucions d'investigadors de la Institució Milà i Fontanals: els Drs. Lluís Calvo i Calvo i Álvaro Girón Sierra són els seus responsables.

A "Descifrando la «mentalidad primitiva». En torno al papel del darwinismo en la constitución de la antropología como ciencia", Lluís Calvo analitza la importància que va tenir l'estudi de l'anomenada «mentalitat primitiva» en el desenvolupament i consolidació de l'antropologia com a ciència, quan fins aleshores la historiografia de l'Antropologia havia posat el seu interès, principalment, en la importància dels aspectes biològics.

Per altra banda, a "Darwinismo, política del significado y redes transnacionales anarquistas: lecturas de la lucha por la existencia entre Londres, París, Barcelona y Buenos Aires (ca.1879-ca.1910)", Álvaro Girón tracta d'analitzar i explicar de quina manera van succeir els esdeveniments relacionats amb els sabers que els anarquistes es van comunicar entre Londres, París, Barcelona i Buenos Aires i que tenien a veure amb el darwinisme. En darrer lloc, posa sobre la taula la inconsistència de fer una història exclusivament nacional de l'anarquisme, destacant les seves connexions internacionals.

Llegir més...

 

Nou volum de "Monumentos de la Música Española" amb "Tonadillas" de Jacinto Valledor (1744-1809)

Recentment Editorial CSIC ha publicat el volum 84 de la sèrie Monumentos de la Música Española, amb tretze tonadillas del compositor madrileny Jacinto Valledor estudiades i editades per Aurèlia Pessarrodona, professora de Musicologia del Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona, ​​de la Universidad Alfonso X el Sabio i de la Universitat Internacional de València, a més de cantant lírica.

El llibre, amb presentació de la Dra. María Gembero-Ustárroz, científica titular de la Institució Milà i Fontanals-CSIC de Barcelona i directora de la sèrie, inclou les obres de Valledor del període 1768-1778, els materials originals de les quals es conserven a la Biblioteca Histórica Municipal de Madrid. Són peces amb textos en castellà per conjunts d'entre un i cinc solistes vocals amb violins, trompes i baix, i en alguns casos també amb oboès o flautes. Llegir més....
 

Yolanda Aixelà-Cabré: "Ciudades, glocalización y patrimonio contestado : una historia de Bata y de Al-Hoceima, 1900-2019 (Guinea Ecuatorial y Marruecos)"

La Dra. Yolanda Aixelà-Cabré, antropóloga i investigadora a la Institució Milà i Fontanals, acaba de publicar "Ciudades, glocalización y patrimonio contestado: una historia de Bata y de Al-Hoceima, 1900-2019 (Guinea Ecuatorial y Marruecos)". Es tracta d'un volum on s'analitza el patrimoni "contestat", entès com a protesta en espais urbans emblemàtics. Aquest és un dels eixos sobre el qual es reconstrueix la història de dues ciutats que van estar en els marges de la colonització espanyola a l'Àfrica, Bata (Guinea Equatorial) i Al-Hoceima (Marroc). L'autora recupera veus guineoecuatorianes i marroquines per confrontar-les amb les espanyoles i desmitificar així la retòrica dominant sobre les pràctiques colonials espanyoles a l'Àfrica.

L'estudi entrellaça històries locals amb històries nacionals en un marc d'Història Global que actualitza la centralitat glocal d'aquestes ciutats en termes d'apoderament ètnic-nacional fang i amazigh. El resultat és un apassionant puzle de memòries individuals i col·lectives que rebutja el segregacionisme racial i la racialització de les diferències culturals.  Llegir més...

 

"Tripulacions i vaixells a la Mediterrània medieval: fonts i perspectives comparades des de la Corona d'Aragó"

"Tripulacions i vaixells a la Mediterrània medieval: fonts i perspectives comparades des de la Corona d'Aragó" és un volum editat per la investigadora de la Institució Milà i Fontanals, la Dra. Roser Salicrú i Lluch. El llibre té el seu origen en una trobada que va tenir lloc el 2014 al Museu Marítim de Barcelona, quan un conjunt d'investigadors de la Corona d'Aragó i de la Mediterrania occidental tardomedieval iniciaren un projecte de recerca centrat en l'estudi de totes aquestes qüestions. Des d'aleshores, el projecte s'hi ha aproximat de manera interdisciplinària, combinant l'ús de fonts arxivístiques, iconogràfiques, arqueològiques, i literàries i cronístico-narratives.

Entre les contribucions que s'inclouen podem trobar una de la mateixa Roser Salicrú, "Els llibres d'acordament i l'estudi social de les tripulacions: una primera aproximació comparativa" i una altra de Mario Orsi, que també ha estat vinculat a la Institució Milà i Fontanals, "Lletres, comptes i ordinacions per a la gestió d'un recurs estratègic: les xurmes de les galeres a mitjan segle XIV". Llegir més....

"Alimentation et gestion pastorale des caprinés chez les Grecs et les lberes du VIe au IVe siecle av. n. e. a l'Emporda..."

Fruit de les ponències presentades a la "XXXIXa Trobada Internacional d’Arqueologia i Història d’Antibes" celebrada l’octubre de 2018, ara es presenta una publicació amb el mateix títol que recull les contribucions d'aquella trobada: "Hommes et Caprinés: de la montagne à la steppe, de la chasse à l'élevage". L’objectiu del volum és el d'unir en un enfocament diacrònic i multidisciplinari a arqueozoòlegs, paleontòlegs, ecòlegs, etnòlegs, antropòlegs, arqueòlegs, historiadors, etc., al voltant d’un determinat grup de mamífers, les cabres i les seves explotacions per grups humans.

Una de les contribucions del volum és la de l'arqueòloga i investigadora contratada UE de la Institució Milà i Fontanals, la Dra. Silvia Valenzuela Lamas. A "Alimentation et gestion pastorale des caprinés chez les Grecs et les lberes du VIe au IVe siecle av. n. e. a l'Emporda (nord-est de la péninsule lbérique). Nouvelles perspectives a partir de la micro-usure dentaire" es presenta una anàlisi del microdesgast dental en ovelles i cabres de dos jaciments de la regió de l’Empordà (al nord-est de la península Ibèrica): l'enclavament grec d'Empúries i la ciutat ibèrica d’Ullastret. Aquest estudi va revelar una elevada ingesta de plantes graminàcies tant als llocs com a les dues fases cronològiques estudiades. Llegir més....

Más noticias...

 

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Presentación