Esta web utiliza cookies propias y de terceros para analizar y mejorar tu experiencia de navegación. Más información

IMF

Biblioteca de la Institución Milá y Fontanals

 

Catálogo y Biblioteca Virtual del CSIC >    Acceso a los fondos bibliográficos  impresos y electrónicos de la Red de Bibliotecas y Archivos del CSIC

Simurg >                            Colección de fondos patrimoniales del CSIC digitalizados

Digital CSIC >                 Repositorio Institucional de la producción científica del CSIC

                      PAPI: Acceso remoto a recursos electrónicos

Notícies destacades i publicacions recents
Noticias destacadas y publicaciones recientes

 

"Intertwined stories of war humanitarianism..."

L'editorial acadèmica Manchester University Press acaba de publicar "The Red Cross Movement: myths, practices and turning points". El volum, que té a Neville Wylie, Melanie Oppenheimer i James Crossland com a editors, reimagina i reavalua la Creu Roja com a xarxa institucional global i analitza l’aparició de l’humanitarisme a través d’una sèrie de punts d’inflexió, pràctiques i mites.

Entre les diverses contribucions del llibre, procedents dels principals investigadors sobre aquest tema a Europa, Austràlia, Nova Zelanda i Amèrica, podem trobar la d'un dels investigadors de la IMF, el Dr. Jon Arrizabalaga, que juntament amb Guillermo Sánchez-Martínez i J. Carlos García-Reyes, són els autors d'"Intertwined stories of war humanitarianism: the British Order of St John of Jerusalem and the Red Cross in the Spanish civil wars of the 1870s". Al capítol, s'examinen els motius, les activitats i les idees de diversos voluntaris i organitzacions humanitàries internacionals, durant les guerres civils espanyoles de la dècada de 1870, oferint una instantània del “confós i allunyat” esperit de Ginebra en el treball els anys immediatament posteriors a la signatura de la Convenció de Ginebra el 1864. Llegir més....

 

"Numidian State Formation in the Tunisian High Tell"

L'editorial acadèmica Cambridge University Press acaba de publicar "Urbanisation and State Formation in the Ancient Sahara and Beyond", editat per Martin Sterry i David J. Mattingly. El volum analitza com els temes de sedentarisació, urbanització i formació de l’estat són fonamentals en l’arqueologia de moltes parts diverses del món, però han estat poc tractats en relació a les primeres societats de la zona sahariana. S'afirma que els orígens últims dels assentaments a moltes parts del Sàhara eren considerablement anteriors al primer mil·lenni dC i que alguns d’aquests assentaments ja podien ser considerats com a “pobles”, amb algun exemple excepcional que fou centre focal dins dels protoestats o primeres societats nacionals.

Una de les contribucions d'aquest volum està signada per un grup d'investigadors entre els quals es troben alguns components de la IMF. A "Numidian State Formation in the Tunisian High Tell", Joan Sanmartí, Nabil Kallala, Maria Carme Belarte, Joan Ramon, Francisco Jose Cantero, Dani López, Marta Portillo i Sílvia Valenzuela, analitzen la formació de la ciutat i l'estat arcaic Numidià, que va començar a mitjan primer mil·lenni aC, i probablement, va ser el resultat final d’un llarg procés de creixement de la població i la conseqüent pressió sobre el medi ambient, accentuada decisivament en segles posteriors. Llegir més....

 

Nou volum de "Monumentos de la Música Española" amb obres de Vicente Ripollés (1867-1943) per a la catedral de Sevilla

Recentment Editorial CSIC ha publicat el volum 85 de la sèrie Monumentos de la Música Española, titulat "Música en torno al Motu proprio para la catedral de Sevilla. Volumen 2. Obras para el oficio divino y otras piezas sacras" del compositor valencià Vicente Ripollés, estudiades i editades per Miguel López-Fernández, doctor en Història i Ciències de la Música, titulat superior en Direcció de Cor i professor de Musicologia del Conservatorio Superior de Música Manuel Castillo de Sevilla.

El llibre, amb presentació de la Dra. Maria Gembero-Ustárroz, científica titular de laInstitució Milà i Fontanals-CSICde Barcelona i directora de la sèrie, inclou peces per a l'ofici diví i obres d'altres gèneres musicals sacres. Amb aquest volum finalitza l'edició completa de les composicions de Ripollés per a la catedral hispalense, iniciada amb un volum previ dedicat a les misses (Monumentos de la Música Española, 83). El segon volum inclou l'estudi i edició crítica de dotze composicions datades entre 1904 i 1940, els materials originals de les quals es conserven a la catedral de Sevilla i la Biblioteca Colombina, el Real Colegio-Seminario de Corpus Christi de València i la Biblioteca Nacional de España a Madrid. Llegir més....

 

Araceli González Vázquez: “Remembering a Moroccan Female Jewish Saint: Sol Hachuel through her Nephew´s Letters to the Alliance Israélite Universelle (1880-1897)”

L'editorial Routledge acaba de publicar el llibre Saints and Sanctity in Judaism, Christianity, and Islam. Striving for remembrance. Es tracta d'un volum editat per Alexandre Coello de la Rosa i Linda Gale Jones, que analitza la recuperació i la perpetuació de la memòria col·lectiva de la figura dels sants i la seva veneració en el cristianisme, el judaisme i l'islam.

La investigadora de la IMF Araceli González Vázquez és l'autora d'una de les contribucions del llibre, titulada "Remembering a Moroccan Female Jewish Saint: Sol Hachuel through her Nephew´s Letters to the Alliance Israélite Universelle (1880-1897)”. En ella, la Dra. González Vázquez explora la relació entre la santedat marroquina jueva, el gènere i la memòria. Per fer-ho, examina un dossier de cartes enviades als responsables de l'Alliance Israelite Universelle (AIU) per Haïm Hatchwell, un marroquí jueu que afirma repetidament ser nebot de la santa-màrtir Sol Hachuel, executada per apostasia de l'islam a Fes en 1834, en temps del sultà Muley Abderrahman. Aquestes cartes van ser enviades en els anys 1880 i 1897, i es conserven a l'arxiu de l'AIU a París. A través d'una anàlisi crítica del contingut de les cartes, el capítol de llibre posa llum sobre els processos de memorialització que nodreixen el culte a la santa-màrtir Sol Hachuel... Llegir més....

 

"Hunter-Gatherers' Tool-Kit: A Functional Perspective"

Els investigadors Juan F. Gibaja, Joao Marreiros, Niccolo Mazzucco i Ignacio Clemente són els editors del llibre "Hunter-Gatherers' Tool-Kit: A Functional Perspective", que ha estat publicat per l'editorial acadèmica Cambridge Scholars Publishing. Aquest volum proporciona  una panoràmica general de l'estudi de les eines de pedra utilitzades pels humans en el passat.

Entre les diverses contribucions del llibre n'hi ha algunes en les quals participen investigadors de la Institució Milà i Fontanals. Podeu trobar els resums i les metadades a les entrades corresponents a Digital.CSIC:

Clemente-Conte, Ignacio; Fano, Miguel A. "Magdalenian lithic tools from El Horno Cave (Ramales de la Victoria, Cantabria): a use-wear analysis perspective"

Gibaja, Juan Francisco; Mazzucco, Niccolò; Linstädter, J.; García Puchol, Oreto; Oms, F. Xavier. "The Toolkit of the Last Hunter-Gatherer Mesolithic Communities in Coastal Areas of the Eastern Iberian Peninsula and the North of Morocco"

Mazzucco, Niccolò; Gibaja, Juan Francisco; Marreiros, João. "Toolkits from the Last Hunter-Fisher-Gatherers: a view on the Late Mesolithic flaked stone assemblages from Central and Southern Portugal"

Mozota Holgueras, Millán. "Middle Palaeolithic Bone Retouchers: A Key Tool for Understanding the Management of Subsistence among Neanderthal Groups"

         Llegir més....

 

Nou volum de la col·lecció editada pel CSIC "Nueva Roma"

Us presentem el darrer número aparegut de Nueva Roma, col·lecció editada pel Consell Superior d'Investigacions Científiques, de la qual n'és la directora la investigadora de la Institució Milà i Fontanals la Dra. Ana Gómez Rabal

Es tracta del volum 50: "Aldo Manuzio en la España del Renacimiento". Aquest volum, amb introducció i edició de Benito Rial Costas, fixa la seva atenció en la figura d'Aldo Manuzio, un dels impressors del Renaixement més estudiats, amb una activitat literària i editorial considerada sovint com a paradigma de l'Humanisme i una de les més grans contribucions a la història de la cultura i del llibre. El volum, inspirat en el seminari organitzat el 2015 a la Universitat Complutense de Madrid per l'editor, conjuntament amb Antonio Carpallo, que portava el títol de «Manuzio en España / Manuzio in Spain», busca contribuir amb noves aportacions a l'estudi d'aquest autor, subratllant la seva influència en l'Espanya del segle XVI i matisant algunes de les consideracions i premisses anteriors sobre l'impacte de l'obra de Manuzio. Llegir més....

 

"Herbarios imaginados: entre el arte y la ciencia"

"Herbarios imaginados: entre el arte y la ciencia" és un llibre que sorgeix en paral·lel a l'exposició d'idèntic títol que té lloc al Centro de Arte Complutense, des del mes de gener i fins al mes de març d'enguany, i que reuneix l'obra de 25 artistes contemporanis, l'obra dels quals es relaciona amb els fons dels museus científics de la Universitat Complutense de Madrid. Història, estètica, art i ciència s'entrecreuen en l'exposició per reflexionar sobre temes com la farmacopea, els jardins botànics, o el concepte d'ecologia a través de representacions botàniques. A l'exposició, com al llibre, cal destacar, més enllà del valor intrínsecament científic, també el valor artístic del seu contingut visual. A través de quatre àrees temàtiques es fa un viatge en el temps en el qual cobren sentit les obres contemporànies en harmonia amb les científiques: 1. Verins i medicines, 2. Viatges i expedicions, 3. Jardins i florilegis, i 4. Ciència i medi ambient. Aquestes àrees són també les que donen títol als quatre capítols principals del llibre que presentem.

Precissament, el primer d'aquests capítols, "Hierbas, ¿venenos o medicinas? El saber sobre las propiedades de las plantas de la Antigüedad al Renacimiento", és obra de l'investigador d'Història de la ciència de la Institució Milà i Fontanals, Dr. José Pardo-Tomás. En aquesta contribució s'analitza com els sabers al voltant de les propietats de les plantes i la seva circulació en forma de textos (manuscrits o impresos), pintures, herbaris i objectes en farmàcies o cuines eren assumptes d'enorme importància, no només mèdica i científica, sinó també política i -naturalment - econòmica.  Llegir més...

 

"El lenguaje del arte: evolución de la terminología específica de manuscritos y textos"

"El lenguaje del arte: evolución de la terminología específica de manuscritos y textos", és el darrer número (94) aparegut de la col·lecció Textes et Études du moyen Âge, de la Fédération Internationale des Instituts d'Études Médiévales, de la qual és l'editora responsable la investigadora de la Institució Milà i Fontanals, Dra. Ana Gómez Rabal. Aquest volum, que té el seu origen en el Col·loqui Anual de la Fédération lnternationale des Instituts d'Études Médiévales organitzat a Barcelona el juliol de 2017, a la Institució Milà i Fontanals del CSIC, i ha estat editat per Ana Gómez Rabal, Jaqueline Hamesse i Marta Pavón Ramírez, fa un acostament multidisciplinari al llibre manuscrit, amb la col·laboració d'experts en disciplines diverses, especialistes en filologia llatina, codicologia o il·luminació de manuscrits.

Els editors del volum són també els autors del capítol introductori "Usos y utilidades en la terminología sobre los manuscritos y sus textos: razones para una discusión reflexiva", on s'exposa l'objectiu del llibre de capbussar-se en l'anàlisi de l'evolució de la terminologia tècnica utilitzada en la descripció científica de textos i manuscrits des de l'Edat Mitjana fins als nostres dies..

Al volum participen també dos estrets col·laboradors en un dels projectes d'investigació de la IMF com n'és el Glossarium Mediae Latinitatis Cataloniae. Mercè Puig Rodríguez-Escalona, a "El laberinto de los libros y sus nombres. Procedimientos denominativos en la Alta Edad Media", s'ocupa de la denominació i els noms dels llibres a l'Alta Edat Mitjana, basant-se en la documentació llatina medieval del territori de parla catalana, dels segles IX a l'XI. Pere J. Quetglas, a "Para problemas, los colores. Variación e innovación en la terminología cromática de la latinidad altomedieval hispánica", juga amb les possibilitats derivades de la confecció de corpus paral·lels, que donen als investigadors l'oportunitat de realitzar prospeccions lèxiques contrastives. Llegir més....

 

"The Complexity of Hispanic Religious Life in the 16th-18th Centuries"

L'editorial Brill acaba de publicar el volum 6 de la sèrie The Iberian Religious World: "The Complexity of Hispanic Religious Life in the 16th-18th Centuries". Es tracta d'un volum que reuneix a tot un equip d'estudiosos per debatre i analitzar la diversitat de la vida religiosa i cultural hispànica en la primera edat moderna. A partir d'una selecció de textos i utilitzant fonts primàries, aquest llibre explora les realitats d’un catolicisme canviant i plural a través de la lent de temes crucials com la Companyia de Jesús, la Inquisició, el Martiri, les visions femenines o l'anomenada "medicina de conversió".

L'investigador de la IMF Dr. José Pardo-Tomás és l'autor d'una de les contribucions del llibre, "The Convent as a Space for Novohispanic Medical Culture". Al capítol s'analitza el paper important que els convents d'ordes religiosos (franciscans, dominics i agustins) van tenir com a espais de circulació de coneixements i pràctiques mèdiques durant el primer segle de la colonització del territori mesoamericà. Llegir més....

 

"Flores de Música: Miscelánea en homenaje a José Luis González Uriol"

"Flores de Música. Miscelánea en homenaje a José Luis González Uriol" és un llibre editat per Maria Teresa Pelegrín Colomo i publicat per la Institución Fernando el Católico, en el qual participen col·legues, deixebles i amics del mestre aragonès, a més de representants de diverses institucions, que li han volgut retre homenatge mitjançant diferents contribucions i estudis musicològics, en reconeixement a la seva trajectòria professional, orientada a rescatar i difondre la música antiga de tecla hispana.

Entre les contribucions que s'inclouen en podem trobar dues d'autors de la Institució Milà i Fontanals.

A "Ita musita, quae pulsatores organorum". De la música y sus protagonistas en la primera mitad del siglo XVII. Zaragoza y Santa María del Pilar" el Dr. Antonio Ezquerro Esteban  reflexiona sobre algunes de les inquietuds artístiques que van animar als músics actius a la capital aragonesa, i a la seva societat en general, durant els anys 1600 a 1656, a partir de les notícies musicals registrades en els llibres d'actes capitulars de l'església de Santa Maria del Pilar de Saragossa.

En una altra de les contribucions, a "Conjeturas y refutaciones acerca de las sonatas para tecla de José Ferrer" el Dr. Luis Antonio González Marín es proposa donar a conèixer una font musical de cert interès, la troballa del què sembla ser únic exemplar conegut fins a la data de les Seis sonatas para forte piano.  Llegir més...

"Reflexiones sobre el darwinismo desde las Islas Canarias"

Basat en el "VIII Coloquio sobre Darwinismo en Europa y América", celebrat a Les Palmas de Gran Canaria el maig del 2018, ara Ediciones Doce Calles publica "Reflexiones sobre darwinismo desde las Islas Canarias", un volum que recull part de les investigacions que allà foren exposades, a través d'una trentena de treballs, que situen les Illes Canàries com a epicentre de les reflexions al voltant del darwinisme.

Al volum podem trobar dues contribucions d'investigadors de la Institució Milà i Fontanals: els Drs. Lluís Calvo i Calvo i Álvaro Girón Sierra són els seus responsables.

A "Descifrando la «mentalidad primitiva». En torno al papel del darwinismo en la constitución de la antropología como ciencia", Lluís Calvo analitza la importància que va tenir l'estudi de l'anomenada «mentalitat primitiva» en el desenvolupament i consolidació de l'antropologia com a ciència, quan fins aleshores la historiografia de l'Antropologia havia posat el seu interès, principalment, en la importància dels aspectes biològics.

Per altra banda, a "Darwinismo, política del significado y redes transnacionales anarquistas: lecturas de la lucha por la existencia entre Londres, París, Barcelona y Buenos Aires (ca.1879-ca.1910)", Álvaro Girón tracta d'analitzar i explicar de quina manera van succeir els esdeveniments relacionats amb els sabers que els anarquistes es van comunicar entre Londres, París, Barcelona i Buenos Aires i que tenien a veure amb el darwinisme. En darrer lloc, posa sobre la taula la inconsistència de fer una història exclusivament nacional de l'anarquisme, destacant les seves connexions internacionals.

Llegir més...

Más noticias...

 

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Presentación