Esta web utiliza cookies propias y de terceros para analizar y mejorar tu experiencia de navegación. Más información

IMF

Biblioteca de la Institución Milá y Fontanals

 

 

 

Catálogo y Biblioteca Virtual del CSIC > Acceso a los fondos bibliográficos  impresos y electrónicos de la Red de Bibliotecas y Archivos del CSIC

Simurg Colección de fondos patrimoniales del CSIC digitalizados

Digital CSIC >   Repositorio Institucional de la producción científica del CSIC

                      PAPI: Acceso remoto a AVIrecursos electrónicos

CONDICIONES DE ACCESO A LA BIBLIOTECA (01/11/2020)

La biblioteca está abierta al público para la consulta de sus fondos y préstamo personal.
Debido a la limitación de aforo es imprescindible solicitar cita previa y la reserva anticipada de los documentos.
Los ordenadores de consulta pública así como la fotocopiadora están fuera de servicio.
El uso de la mascarilla es obligatorio en todo el edificio.
Es necesaria la limpieza de manos con gel hidroalcohólico al entrar en la biblioteca y antes y después de la consulta del material.
 
Horario de la biblioteca:
Lunes a jueves
9:00 h. a 14:30 h. con cita previa
 
Solicitud de cita previa, información y consultas:
Esta dirección de correo electrónico está protegida contra spambots. Usted necesita tener Javascript activado para poder verla.
Teléfono: 93 442 34 89 
 

Notícies destacades i publicacions recents
Noticias destacadas y publicaciones recientes

 

La Institució Milà i Fontanals participa en el projecte d'investigació "ARVCODA"

En la seva darrera edició, la revista Historia National Geographic presenta un nou projecte d'investigació, "ARVCODA", finançat per la Fundació Palarq, i dirigit per la investigadora de la IMF-CSIC, Dra. Débora Zurro.

A l'article, signat per Débora Zurro, Sandra Rebolledo, Ximena Power, Ayelén Delgado, Shira Gur-Arieh y Diego Salazar, es presenta i descriu aquest interessant projecte, en el qual participen experts de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (CSIC) i d'altres centres d'investigació i universitats, com la Universitat de Xile, la LMU de Munic, la Universitat Autònoma de Barcelona, ​​l'University College de Londres (UCL) i la Universidad Católica del Norte. Aquest projecte té com a objectiu conèixer millor com vivien els antics pobladors del desert d'Atacama, estudiant el consum de recursos vegetals per part de les antigues societats caçadores, recol·lectores i pescadores que van habitar durant mil·lennis el desert costaner d'Atacama, que abasta el nord de Xile i sud del Perú, el més sec del món. Llegir més....

 

Roser Salicrú: "Granada and Its International Contacts"

L'editorial Brill ha publicat "The Nasrid Kingdom of Granada between East and West (Thirteenth to Fifteenth Centuries)". Aquest volum editat per Adela Fábregas examina el regne nassarita a través de la seva política, societat, economia i cultura, situant-lo en un nou context, dins dels processos de canvi que s’estaven produint a totes les societats islàmiques occidentals a la baixa edat mitjana. Granada no estava ni aïllada ni associada exclusivament a les terres islàmiques més properes.

Un dels capítols del volum, "Granada and Its International Contacts", és una contribució de la Dra. Roser Salicrú i Lluch, de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (IMF-CSIC), on es presenta el dinamisme de la frontera marítima i la integració de Granada a les rutes comercials cristianes del Mediterrani, on l’estat nassarita va desenvolupar relacions internacionals mitjançant acords diplomàtics específics i formals, i on la situació de Granada també va generar una animada sèrie de contactes que van conduir a una diplomàcia molt més informal i implícita.

 

Publicat el volum 75 de l'Anuario Musical

Ja es troba disponible, en accés obert, el volum 75 (2020) de la revista Anuario Musical, editada per la Institución Milá y Fontanals de recerca en Humanitats (IMF) i dirigida pel Dr. Emilio Ros-Fábregas, IMF-CSIC.

Es pot accedir de forma lliure al contingut complet d'aquest volum, a través del següent enllaç

Entre els investigadors que participen amb les seves contribucions en aquest volum es troben Philip V. Bohlman, Michael Noone, Christiane Heine, Alejandro Morán Artaiz, César Rodríguez Campos, Toya Solís, Jordi Luengo López, Juan Pablo Fernández-Cortés i Emilio Ros-Fábregas. Més informació sobre la revista.

 

Nou volum de la sèrie "Monumentos de la Música Española"

Editorial CSIC ha publicat el volum 82-2 de la sèrie Monumentos de la Música Españolaque conté les parts soltes o particel·les de la sarsuela La fontana del placer (1776) de compositor José Castel (¿1737? -1807), amb llibret de Bruno Solo de Zaldívar, en edició de Juan Pablo Fernández-Cortés, professor del Departamento Interfacultativo de Música de la Universidad Autónoma de Madrid.

És la primera ocasió en què es publiquen parts soltes en Monumentos de la Música Española, sèrie actualment dirigida per la musicòloga de la IMF, Dra. Maria Gembero-Ustárroz. Aquesta novetat busca facilitar la interpretació i difusió de les composicions editades, especialment en obres complexes i amb plantilla vocal i instrumental, com la que protagonitza aquest lliurament. El volum es publica expressament en format digital per tal que els intèrprets puguin utilitzar directament les parts soltes en faristols i altres dispositius electrònics, o bé imprimir els exemplars necessaris en paper per al seu ús en faristols tradicionals, en funció de les necessitats i efectius disponibles per a cada representació o concert. Llegir més....

 

Nova publicació: "Actualidad de la investigación arqueológica en España II (2019-2020)..."

El Ministeri de Cultura d'Espanya acaba de publicar en format digital el volum "Actualidad de la investigación arqueológica en España II (2019-2020): conferencias impartidas en el Museo Arqueológico Nacional", que recull les conferències impartides al Museo Arqueológico Nacional (MAN), presentant una selecció de projectes recents o en marxa que han suposat una aportació significativa al coneixement històric o la metodologia arqueològica.

En un dels capítols del llibre s'inclou un treball en el qual participen un grup destacat d'investigadors i arqueòlegs de la IMF: "Con pastores y ovejas en la vereda de la neolitización: una perspectiva integral de las evidencias arqueológicas de la cueva de Els Trocs (San Feliú de Veri/Bisaurri, Huesca)". M. Rojo-Guerra, M. Moreno-García, C. Tejedor-Rodríguez, H. Arcusa-Magallón, Í. García-Martínez de Lagrán, R. Garrido-Pena, S. Díaz-Navarro, L. Peña-Chocarro, G. Pérez-Jordá, C. Pimenta, A. Hoffmann, C. Tornero, J. F. Gibaja-Bao, N. Mazzucco, I. Clemente-Conte, M. Mozota, E. Iriarte, Cristina Valdiosera, Malena Serrano, Jorge H. Calvo, Kurt W. Alt són els responsables d'aquesta contribució, que fixa la seva atenció en el projecte de recerca desenvolupat a la cova d'Els Trocs, convertit en un exemple de transdisciplinarietat. Llegir més....

 

Dos nous volums de la col·lecció "Nueva Roma"

L'Editorial CSIC acaba de publicar dos nous volums, els números 51 i 52, de "Nueva Roma. Bibliotheca Graeca et Latina Aevi Posterioris", col·lecció dirigida per la Dra. Ana Gómez Rabal, investigadora de la IMF.

En el volum 51, Los circunceliones: fanatismo religioso y descontento social en el África tardorromana,  Raúl Serrano Madroñal, de la Facultat de Geografia e Història de la Universitat Complutense de Madrid, fixa la seva atenció en l'activitat dels anomenats "circuncelions", terme usat tradicionalment per la historiografia per delimitar un dispar conjunt d'heretges o cismàtics extremistes cristians de suposats orígens berbers, que van ser famosos per les seves accions violentes a l'Àfrica romana durant el segle IV i el començament del V.

En el volum 52, La Hispania tardoantigua y visigoda en las fuentes epistolares: antología y comentario, José Carlos Martín-Iglesias, catedràtic de Filologia Llatina de la Universitat de Salamanca, s'ocupa de les traduccions i comentaris filològics de l'obra, mentre que Pablo C. Díaz i Margarita Vallejo Girvés, catedràtics d'Història Antiga de la Universitat de Salamanca i de la Universitat d'Alcalá, respectivament, son els responsables de les introduccions històriques. Aquest volum reuneix una àmplia antologia comentada dels textos epistolars conservats dels segles V-VII de la península Ibèrica. Lllegir més....

 

Silvia Valenzuela Lamas "Colonos, mestizaje y ritmos de cambio en la dieta cárnica en las colonias fenicias de Occidente"

"La alimentación en el mundo fenicio-púnico: producciones, procesos y consumos"  és un llibre de recent publicació que recull els continguts d'un col·loqui on un grup d'especialistes ha investigat aspectes molt diversos de l'alimentació, però dins d'un mateix marc cultural: el món fenici-púnic. Cada investigador participa en el volum des d'una perspectiva diferent.

Al capítol "Colonos, mestizaje y ritmos de cambio en la dieta cárnica en las colonias fenicias de Occidente" la investigadora de la IMF Silvia Valenzuela Lamas es fixa en l’alimentació com un dels elements principals de la identitat cultural. A l'article s'aborda el debat sobre el no consum de porcs per part de les comunitats fenícies i púniques, especialment a les colònies de la Mediterrània occidental, així com els canvis en el subministrament d'aliments en aquests assentaments al llarg del primer mil·lenni aC. Llegir més...

 

"L’art du paraître apparences de l’humain, de la Préhistoire à nos jours"

"L’art du paraître: apparences de l’humain, de la Préhistoire à nos jours" és una publicació coordinada i coeditada per la investigadora contratada de la IMF Hala Alarashi, conjuntament amb la professora de la Université Nice Sophia Antipolis Rosa Maria Dessì. El volum, que recull les presentacions de la 40a edició dels Rencontres Internationales d’Archéologie et d’Histoire de Nice Côte d'Azur, organitzats l’octubre de 2019, és una reflexió col·lectiva sobre les múltiples formes de presentació, marcatge i posada en escena dels cossos en les cultures humanes a través de les edats, centrant-se en objectes, imatges i representacions.

Alarashi, a més de contribuir amb el capítol introductori, també participa en altres dos capítols. A "Similar but different. Displaying social roles of subadults in burials from the late Pre-Pottery Neolithic site of Ba`ja, Southern Jorda", Hala Alarashi, Marion Benz i Julia Gresky, comparen els rituals funeraris, l’aspecte dels cossos i els objectes de les sepultures per buscar motius d’aquestes diferències, i avaluar els rols socials atribuïts als subadults al jaciment neolític de Ba`ja.

A "Constructing identities in Neolithic times: the variscite ornaments of Gavà (Barcelona)", Hala Halarshi i l'investigador de la IMF Ferran Borrell Tena, fixen l'atenciò en les mines subterrànies de Gavà, les principals fonts de variscita explotades i distribuïdes a la conca mediterrània occidental durant el neolític mitjà.

Un altre capítol del llibre, "Making bodies meaningful. The social presentation of the body", és responsabilitat de l'antropòleg de la IMF, Dr. Josep Martí Pérez, que posa l'atenció en la presentació social del cos, l’acte de mostrar el cos d’una manera conscient i voluntària davant d’una situació d’interacció social.  Llegir més....

 

Oliver Hochadel: "From Rational Recreation to Fun with Science. Continuities in the History of Science Popularization since the Enlightenment"

L'aparició del volum Genealogy of Popular Science: From Ancient Ecphrasis to Virtual Reality, publicat per l'editorial Transcript Verlag, representa un intent de formular una genealogia de l'origen i l'evolució de la divulgació de la ciència com a tècnica cultural recurrent al llarg de la història.

"From Rational Recreation to Fun with Science. Continuities in the History of Science Popularization since the Enlightenment" és la contribució de l'historiador de la ciència de la IMF Oliver Hochadel a aquest volum. El Dr. Hochadel ens proposa un enfocament de llarga durada per a la història de la divulgació de la ciència. Fixant-se en els darrers tres segles, descobreix continuïtats reveladores en aquesta història. Entre elles, la tensió constant entre entreteniment i educació, la retòrica sobre el concepte de ciència, la ferotge competència dels professionals científics per a públics que utilitzen els mitjans de comunicació disponibles en aquell moment o, en darrer terme, les ideologies i els sistemes de valors molt diversos que fonamenten qualsevol mena de divulgació científica. Llegir més...

Digitalització i incorporació a Simurg d'un fons de llibrets d'òpera de la IMF

Els dies 24 i 25 d'octubre se celebren, respectivament, el "Dia de les Biblioteques" i el "Dia Mundial de l'Òpera". La Xarxa de Biblioteques i Arxius del CSIC s'ha unit a aquesta celebració amb la difusió de la recent incorporació a Simurg dels fons digitalitzats d'un fons de llibrets d'òpera conservats en una de les seves biblioteques. Es tracta dels llibrets d'òpera del fons antic de musicologia que es conserven a la biblioteca de la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats (IMF).

La digitalització ha estat de 28 títols d'una col·lecció de llibrets de segle XIX, composta de 98 llibrets enquadernats en 21 volums, d'òperes representades entre els anys 1822 i 1868 en els teatres de Madrid, Teatro de la Cruz y el del Príncipe; i a Barcelona en el Teatro de la Santa Cruz, posteriormente Teatro Principal, i en el Liceo Filarmònic Dramàtic Barcelonès de S.M. Doña Isabel II, l'actual i emblemàtic Liceu.

Más noticias...

 

 

 
 
 
Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Presentación