Esta web utiliza cookies propias y de terceros para analizar y mejorar tu experiencia de navegación. Más información

IMF

José Pardo-Tomás. 'Bezoar'. A: "New World Objects of Knowledge: A Cabinet Of Curiosities"

CAT / ESP

University of London Press publica el llibre "New World Objects Of Knowledge: A Cabinet Of Curiosities" editat por Mark Thurner i Juan Pimentel de l'Institut d'Història del CSIC. La publicació d'aquest volum és el resultat d'un projecte portat a terme per un ampli grup d'actors. Es tracta del producte col·lectiu fruit de la iniciativa endegada per la xarxa internacional de recerca 'Latin America and the Global History of Knowledge (LAGLOBAL)', que cerca fer accessible als lectors no especialitzats coneixements que, d’altra banda, serien difícils d’accedir.

Des de finals del segle XV fins a l’actualitat, innombrables exploradors, conqueridors i altres agents de l’imperi han assetjat el Nou Món, saquejant els seus artefactes i tresors més preuats. Avui en dia, aquests productes naturals i culturals —que són claus per conceptualitzar una història d’Amèrica Llatina— estan dispersos en museus de tot el món. Amb les aportacions d’un reconegut conjunt d’estudiosos, New World Objects of Knowledge s’endinsa en les històries ocultes de quaranta dels artefactes més emblemàtics del Nou Món. Cada artefacte s’acompanya d’un assaig exhaustiu que recull la seva història i el seu itinerari dinàmic, sovint global. Aquest volum, il·lustrat amb fotos i esbossos dels arxius i museus que allotgen aquests objectes, esdevé un catàleg indispensable d'objectes del Nou Món i de com han ajudat a donar forma al nostre món modern.

Entre els treballs dels especialistes que hi participen en el volum es troba la contribució de l'historiador de la ciència de la IMF, José Pardo-Tomás. El Dr. Pardo, a "Bezoar", fixa la seva atenció en un estrany objecte trobat a la "rebotica" de la família d'apotecaris Salvador de Barcelona. L'anàlisi de les peculiaritats i la ubicació d'aquest objecte, que es creia que tenia poders medicinals, dins de la col·lecció dels Salvador, serveix de pretext per investigar sobre la història global del col·leccionisme i la medicina.

  • Referència bibliogràfica:

José Pardo-Tomás. 'Bezoar'. A: Mark Thurner & Juan Pimentel (eds.). New World Objects Of Knowledge: A Cabinet Of Curiosities.  London: University of London Press, Institute of Latin American Studies, 2021, pàgs. 195-200. ISBN: 978-1-908857-82-8.

 

Usted está aquí: Inicio Servicios Biblioteca Noticias Noticias Biblioteca José Pardo-Tomás. 'Bezoar'. A: "New World Objects of Knowledge: A Cabinet Of Curiosities"